Sotatila julistettu Tampereelle

26. maaliskuun 2018 Sota 0

Tiistaina 26. maaliskuuta 1918 Arbetet-lehti tiedotti, että Tampere oli sotatilassa. Kaupunkiin oli jo 20.3. määrätty ulkonaliikkumiskielto, joka kesti iltapäivän kello viidestä aamukahdeksaan. Aseiden kanto ilman punakaartin lupaa tietäisi joutumista sotaoikeuteen. Jos ja kun Tampereen rintaman taisteluista saattoi punaisten lehdistä lukea vain niukasti, niin todennäköisesti tällainen ilmoitus vahvisti lukijoiden epäilyjä tilanteen vakavuudesta. Ilmoituksen vieressä kerrottiin punakaartilaisen karmivista kokemuksista ”mustan kaartin” (ilmeisesti valkoisten) mielivallan keskellä Torniossa. Kaartilainen oli lähettänyt tarinansa ruotsalaiseen lehteen julkaistavaksi ja nyt Arbetet kierrätti sen takaisin Suomenlahden takaa kotimaisten silmien eteen. Sotatarinoita, jopa humoristisia kohtaamisia rintaman vaiheilta, ladottiin myös Sosialistiin.

Samanaikaisesti lehtien monet ilmoitukset viestittivät arjen jatkumisesta kaupungissa. Kylpylaitos Kertun mainos muistutti kunnollisesta peseytymisestä. Ihmispesula toimi osoitteessa Arseninkatu 14 eli nykyisellä Sirkkalankadulla, todennäköisesti suunnilleen sen ja Kellonsoittajankadun kulmassa.

– P-i. P.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *