Saksalainen näkökulma Ahvenanmaan kysymykseen

27. maaliskuun 2018 Sota 0

Keskiviikoksi 27. maaliskuuta 1918 Sosialistin toimitus oli saksinut ja suomentanut artikkelin lehdestä Hamburger Fremdenblatt. Saksalaista lehteä lainattiin suoraan: ”Ruotsissa ei ole oikein suopein silmin katsottu meidän Ahvenanmaan retkikuntaamme.” Saksalaista valtaa Itämerellä oli tämän mukaan turha pelätä: ”Sellainen käsitys ei tunne tilannetta. Kun nyt Suomi Saksan avulla ainiaaksi vapautuu punaisesta anarkiasta, niin ei Skandinavian valtioiden, jotka jo itse omalla alueellaan alkavat huomata ensimmäiset bolshevistisen propagandan merkit, pitäisi juuri sitä valittaa.”

Saksalainen lehti sanoi sen suoraan. Saksan etuna oli voimakas Skandinavia, ja Suomen pelastaminen punaisen Venäjän kynsistä loi perustuksia uudelle Euroopalle, johon Pohjolassa kannatti totutella, Sosialisti tyytyi toistamaan.

Monille aikalaisille lienee jo valjennut, että hiekka Turun punaisen vallan tiimalasissa valui kohti loppuaan. Tampereen huhuttiin joutuneen valkoisten haltuun. Oli hankala olla ajattelematta, koska ja mihin saksalaiset hyökkäisivät Ahvenanmaalta.

– P. Raita


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *