Sekasorron päivä

11. huhtikuun 2018 Sota 0

Torstaina 11. huhtikuuta 1918 ilmestyi kaksisivuisena viimeinen Arbetet-lehti, jonka etusivulla komeili tuttu iskulause: “Proletärer i alla länder förena eder.” Sosialisti oli vaiennut jo edellisenä päivänä. Tiedotusvälineistä pidettiin kiinni viimeiseen asti.

Vallanvaihto näkyi median mullistuksena, ja Turun Sanomat ja Västra Finland, jotka ei olleet ilmestyneet tammikuun jälkeen, palasivat päivänvaloon 13. huhtikuuta. Uusi Aura, Turun Lehti ja Åbo Underrättelser seurasivat perässä.

Torstaina 11. päivä tiedettiin valkoisten joukkojen lähenevän Turkua, Paattisilla kahakoitiin ja kaupungilla oli levotonta. Kerrottiin huhuja siitä, että punaiset valmistelivat lähtöään pyrkimällä tuhoamaan merkittävimmät kaupungin kohteet.

Myöhemmin todettiin , että juuri torstaina punaiset olivat suorittaneet viimeisiä takavarikointeja. Turun Sanomien mukaan oli viety muun muassa “niitä elintarpeita, joita ei ennen ollu ennätetty ottaa”. Lehti jatkoi: “Niin tyystin elintarpeet vietiin kaupungista, että näyttää siltä kuin punaisilla olisi ollut tarkoituksena tappaa turkulaiset nälkään.”

Illalla klo 23 paikkeilla koko kaupunki heräsi ankaraan räjähdykseen. Punaset olivat räjäyttäneet Kanavaniemellä “suurehkon miinan ja torpeedovaraston”. Tätä räjähdystä seurasi useita pienempiä, joilla punakaartilaiset ennen pakenemistaan upottivat laivoja. Kun aamu valkeni, tuhojen laajuus kävi selväksi.

– H. S-i


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *