“Tuho on ovella”

10. huhtikuun 2018 Sota 0

Keskiviikkona 10. huhtikuuta 1918 turkulainen Sosialisti julkaisi Irmari Rantamalan (1868–1918) laajan kirjoituksen “Tuho on ovella”. Rantamala oli oikealta nimeltään Algot Untola, ja hän käytti myös kirjailijanimeä Maiju Lassila. Rantamala oli Työmiehen toimittaja Helsingin valtaukseen asti.

Kirjoitus “Tuho on ovella” oli julkaistu Työmiehessä 20. maaliskuuta ja sen jälkeen ainakin Sosialidemokaatissa 23. maaliskuuta ja Porvoon Työväen Tiedottajassa 30. maaliskuuta. Teksti herätti paljon huomiota, sillä sen saattoi tulkita punaisten sisältä nousseeksi synkäksi ennuskuvaksi tapahtumien kulusta. Rantamalan teksti oli ennen kaikkea varoitus Saksan valtapyrkimyksiä kohtaan, mutta sen loppu kääntyi punaisten omaan toimintaan ja sen nykytilan arviointiin. Rantamala piti tuhon enteenä sitä anarkismia, joka oli “hiipinyt vallankumouksen liepeille”. Siten “vallankumousta uhkaa sisäinen tuho, jos ei niitä julmuuksia heti ja kaikella ankaruudella tukahduteta”. Rantamalalle vallankumous merkitsi “järjestystä ja kuria, yleviä tekoja ja korkeaa aatetta”. Kirjoitus päättyi sanoihin: “Silmät auki, sillä tuho on ovella.”

Arvoitukseksi jää, kuinka moni turkulainen luki Rantamalan kirjoituksen 10. huhtikuuta. Joka tapauksessa tilanne oli Turussa kriittinen, ja sen saattoivat kaikki havaita. Punakaartin ote oli kirpoamassa.

– H. S-i

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *