“Vapautuksen hetkellä”

13. huhtikuun 2018 Sota 0

Viimeiset punakaartilaiset olivat lähteneet Turusta junalla 12. huhtikuuta, ja lauantaina 13. huhtikuuta 1918 valkoisten joukot saapuivat Paraisten suunnasta ja marssivat Turkuun ruotsalaisen majurin Carl August Ehrensvärdin johdolla. Kaupunkilaiset ottivat joukot vastaan Uudenmaankadulla varrella, riemunhuutoja kuultiin, ja Raatihuoneella joukot kukitettiin. Seuraavana päivänä ilmestynyt Uusi Aura kirjoitti etusivullaan: “Vapautuksen hetki on – Jumalan kiitos! – meille turkulaisille viimeinkin koittanut 2 ½ kuukautta kestäneestä punakaartilaisvallasta…”

Turun museokeskuksen valokuva-arkistossa on säilynyt kuva, jossa väkeä on kerääntynyt kauppatorille valkoisten saapumista juhlistamaan.

Kuva: Turun museokeskuksen valokuva-arkisto, https://www.flickr.com/photos/turun_museokeskus/39417762894/in/album-72157693138274105/

– H. S-i


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *