Julistus

14. huhtikuun 2018 Lehdistö 0

Vain kaksi päivää punakaartilaisten lähdöstä oli kulunut, ja sunnuntaina 14. huhtikuuta 1918 turkulaiset saivat jo lukea kolmea sanomalehteä, Turun Sanomia, Uutta Auraa ja Åbo Underrättelseriä. Olosuhteet olivat vaikeat, kuten Turun Sanomat kertoi: “Tällä haavaa toimitus samoinkuin konttorin ja koko kirjapainonkin henkilökunta työskentelevät raunioiden keskellä. Punaiset nim. hävittivät ennen poistumistaan, perjantain vastaisena yönä kaikki kaupungin kirjapainot aivan perinpohjin, toivoen voivansa siten estää lehtien ilmestymisen ja totuuden julkisuuteen pääsemisen.” Tulevina päivinä lehdet käsittelivätkin perusteellisesti edellisten kuukausien tapahtumia, toisinaan päivä päivältä, toisinaan yksityiskohtia esiin nostaen.

Sunnuntain lehdissä huomiota herättivät varmasti lehtien etusivuille painetut julistukset, jotka molemmat olivat Carl August Ehrensvärdin (1892–1974) allekirjoittamia. Ehrensvärd oli ruotsalainen majuri, joka johti ns. Saariston vapaajoukkoja ja jonka johdolla valkoiset olivat edellisenä päivänä saapuneet Turkuun.

Turun Sanomat ja Uusi Aura julkaisivat kaksi julistusta. Toisessa kehotettiin turkulaisia luovuttamaan kaikki aseet, ammukset, räjähteet ja ilotulitustarvikkeet “Turun, Raunistulan tai Nummenmäen poliisikamareille tänään klo 6 mennessä”. Toinen julistus oli tiukkasanaisempi. Julistuksen mukaan “jokaista punakaartilaista, joka tältä alueelta tavataan, kohdellaan sotarosvona”. Ulkona ei saanut liikkua klo 20 ja aamun klo 4 välillä: “Ne, jotka tämän määräyksen rikkovat, voivat joutua vartiomiestemme ammuttaviksi.” Lisäksi “ne, jotka koettavat vahingoittaa puhelinjohtoja tai muita johtoja, joutuvat heti ammuttaviksi”.

– H. S-i

 

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *