Valkoinen Turku ja “Hölölän vallankumouksen pöytäkirja”

22. huhtikuun 2018 Lehdistö, Sota 0

Turku oli ollut punainen kaupunki jo vuodesta 1917 lähtien. Nyt kun valkoisten joukkojen saapumisesta oli kulunut runsas viikko, korostettiin julkisessa sanassa kaupunkilaisten helpottuneisuutta. Samalla sodan jatkuminen, ja jatkaminen, oli kouriintuntuvasti läsnä. Turun Sanomat julkaisi 22. huhtikuuta 1918 kirjoituksen “Valkoinen Turku. Naisten velvollisuudet”, joka alkaa tunteellisesti: “Ilo silmissä ihmiset kuljeskelevat kaduilla. Kun tuttavan, ystävän tapaa, täytyy seisahtaa, täytyy pusertaa hänen kättään, täytyy kertoa joku iloinen uutinen tai vaan ilmilausua tyytymyksensä. Ja kun valkokaarti, tuo lemmitty, joka nuoren elämänsä on valmis uhraamaan maansa ja kansan onnellisuden edestä, kun valkokaarti reippain askelin ohitse kulkee, niin jokainen taas seisahtuu, että sydämen sykintä kuuluisi paremmin.”

Vähitellen teksti kääntyy puhuttelemaan naisia: “Mitä voimme me naiset? Me voimme elvyttää poikiamme, rohkaista heitä asettumaan valkosiin riveihin.”

Sota-ajan inhohimot vaikuttivat journalismiin. Tuoreessa muistissa olivat vain muutamaa viikkoa aiemmin julkaistut tekstit Sosialisti- ja Arbetet-lehdissä, joissa sanan säilää heilutettiin vallankumouksen puolesta. Nyt, muutamaa päivää myöhemmin, tilanne oli kokonaan toinen. Mitä ajattelivatkaan ne kaupunkilaiset, jotka eivät jakaneet lehtien välittämien näkemysten ehdottomuutta?

Saman päivän lehdessä julkaistiin myös humoristiseksi tarkoitettu pakina “Hölölän vallankumouksen pöytäkirja”, joka irvailee punaisten oppimattomuudelle. Teksti vilisee tietoisesti viljeltyjä kielioppivirheitä, ja lauseet ovat puheenomaisen polveilevia. Pöytäkirjan mukaan vallankumouskokous oli pidetty “Tällärin tuvassa laskiaissunnuntaina, jossa oli läsnä 13 miestä ja Tällärin akka”. Äänessä on itse Tälläri, joka pöytäkirjan mukaan “puhui semmoista että roktaari on pannut kaikki herrat ja muut rovokaattorit viralta Suomenmaassa ja että roletaari nyt rupee komsarjuksiksi ja nostaa palkat ja että porvarilliset saavat nyt vaan totella mitä roletaari sanoo ja jos ei tottele, niin saa tappaa ja että saa tappaa vaikka totteleekin ja että hän on päättänyt ruveta ylimäiseksi komsarjukseksi ja toiset läsnäolijat saa tasata muut virat ja että häntä on toteltava ja että aseita on ja että ryssät toimittaa lisää ja että Lumperi lähettää Turusta miehiä jos tarvitsee ja että tämän on sanonut Krännin Kallu, joka tuntee Lumperin ja että Mattilassa on hyviä perunoita…” Tajunnanvirranomainen teksti jatkuu samanlaisena, ja pöytäkirjan päätteeksi haetaan kahvia ja nisupullaa pappilasta maksutta.

– H. S-i

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *