Vääriä seteleitä liikkeellä

27. huhtikuun 2018 Arki 0

Kevätkuukausien aikana Suomen Pankki oli ollut punaisten hallinnassa. Kolmen kuukauden ajan se oli toiminut kansanvaltuuskunnan alaisuudessa. Punaisilla oli ollut käsissään myös setelipaino, jolla rahaa voitiin painaa lisää. Kun seteleistä tuli puutetta, painokoneet käynnistettiin ja vanhoja sarjanumeroita vain jatkettiin.

Sen jälkeen kun punaisten valta Helsingissä oli murtunut, näitä seteleitä pyrittiin mitätöimään ja saamaan pois markkinoilta. Kevätkuukausien aikana valkoisen hallinnon pääkaupunki oli ollut Vaasa, jossa oli puolestaan painettu kokonaan uusia seteleitä, Akseli Gallen-Kallelan suunnitteleman visuaalisuuden pohjalta.

Huhtikuun lopussa koetettiin pikaisesti saada maksuvälineet kuntoon, ja julkisuudessa puitiin paljon “väärän rahan” ongelmaa. Lauantaina 27. huhtikuuta 1918 Uusi Aura jatkoi asian käsittelyä artikkelilla “Väärien setelien lunastuskysymys”, jonka mukaan pankkivaltuuskunnan jäsenten keskuudessa oli muotoutunut näkemys punaisten painattamien seteleiden lunastamisesta takaisin. Operaation arvoksi määriteltiin 77 miljoonaa markkaa, sillä sen verran punaisten painamia Suomen Pankin seteleitä oli liikkeellä. Tämän jälkeen Suomen Pankki voisi painaa uusia rahoja, joista samalla poistettaisiin kaikki venäjänkieliset tekstit.

– H. S-i

Lisätietoja:

Suomen Pankki 1918 -näyttely rahamuseossa, https://www.suomenpankki.fi/fi/suomen-pankki/suomen-pankki-1918–nayttely/


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *