Turun satraappi ja Punaisen paronin kuolema

26. huhtikuun 2018 Sota 0

Perjantaina 26. huhtikuuta 1918 Turun Sanomat julkaisi etusivullaan tiedon, että Turun “kuuluisa satraappi” William Lundberg, joka oli pitänyt Turkua otteessaan viimeiseen asti, oli nähty Forssassa. Lundberg oli paennut viimeisellä junalla kaupungista 12. huhtikuuta ja suunnannut kohti Viipuria. Sinne asti juna ei  kuitenkaan päässyt. Turun Sanomien mukaan Lundberg oli useita päiviä viettänyt juuri Forssassa, ja hänet oli siellä nähty vielä edellisenä keskiviikkona. Forssasta hän oli nyt lähtenyt autolla kohti Toijalaa. Toisaalta tiedämme, että Lundberg yritti itää kohti lopulta jalkaisin, mutta jäi kiinni Myrskylässä 7. toukokuuta. Hänet teloitettiin Helsingissä vankileirillä 12. toukokuuta.

Saman päivän lehdessä kirjoitettiin myös saksalaisen sotasankarin Manfred von Richthofenin (1892–1918) kuolemasta, joka oli tosiasiassa tapahtunut jo viisi päivää aikaisemmin Sommessa. Punaisena paronina tunnettu lentäjä saavutti legendaarisen maineen, ja tätä myös Turun Sanomat korosti viitatessaan siihen, miten englantilaiset kunnioittivat hänen kuolemaansa:

“Englantilaiset ovat haudanneet von Richthofenin suuremmoisin juhlallisuuksin, osottaen siten kunniaa suurelle sankarille. Tämän ilmailusankarin kuolema on Saksalle suuri menetys, sillä hän on todellakin parhain ilmataistelja mitä on ollut.”

– Morfeus


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *