Kutsunnat alkavat

02. toukokuun 2018 Arki, Politiikka 0

Vuoden 1905 jälkeen suomalaismiehiä ei ollut kutsuttu armeijaan. Sisällissodan jälkeen maalle oli kuitenkin pikaisesti saatava armeija ja nuoria miehiä kutsuttiin riviin. Asevelvollisuuskutsunnat käynnistyivät Turussa 2. toukokuuta 1918.

Ensimmäisenä kutsun saivat Turun ensimmäisessä kaupunginosassa asuvat nuoret. Kutsunnat pidettiin VPK:n talossa klo 10 alkaen. Kutsunnat jatkuivat seuraavina päivinä kaupunginosittain. Uuden Auran mukaan kaupungissa vallitsi suuri isänmaallinen innostus.

Armeijalla oli puutetta melkein kaikesta. Mm. kaikki miesten polkupyörät määrättiin luovutettavaksi armeijalle. Naisten toivottiin tekevän ilmaista neulomatyötä sotalaitoksen hyväksi.

Turun räätälit määrättiin valmistamaan sotilaspukuja vähintään 10 tuntia päivässä 3. toukokuuta alkaen. Heitä kiellettiin tekemään töitä yksityisille asiakkaille. Sotilaiden vaatetusta järjestämään perustettiin Intendenttilaitoksen sotilaspukuosasto, joka sijoitettiin kauppatorin laidalla olleeseen Cygnaeuksen kansakouluun.

Perunoiden kuljettaminen paikkakunnalta toiselle kiellettiin muilta kuin viljelijöiltä itseltään. Perunat ostettiin sotaväen tarpeisiin eikä niiden haluttu kulkeutuvat mustan pörssin kauppaan.

– R-no


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *