Vaiennettu vappu

01. toukokuun 2018 Arki, Politiikka 0

Vappua ei vuonna 1918 Turussa juhlittu.

Kaduilla oli entisiin vuosiin verrattuna hiljaista ja rauhallista. ”Poissa olivat nyt työväen mielenosotuskulkueet ja punaiset liput räikeine kirjoituksineen. Poissa olivat myöskin viime vuosina tavallisiksi käyneet katuhulluttelut ajeluineen ja serpentiineineen”, kirjoitti Uusi Aura.

Aivan huomaamatta vappu ei sentään mennyt. Kaupungilla liikkui runsaasti nuorisoa ja Porin rintamalta kaupunkiin juuri saapuneita valkoisia sotilaita. Vappukukkien myyjiä kierteli kaduilla, ja kukat myytiin iltapäivään mennessä loppuun.

Uuden Auran mukaan ”punakaartin jätteillä” oli valkoisen vappukukan sijaan oma merkkinsä. ”Nyt kun ei sopinut millään lailla esiintyä virallisesti, olivat monet, varsinkin epäilyttävät naiset ja sakilaispojat, koristaneet rintapielensä punaisella tulppaanilla. Vanhempi työväestö ei sitä vastoin näyttänyt osottavan mieltään millään tavoin.”

Uusi Aura kirjoitti pääkirjoituksessaan Suomen lipun väreistä, joista oli kiistelty jo pitkään. Suosiossa ollut punakeltainen lippu oli lehden mielestä nyt mahdoton vaihtoehto. Juuri päättyneen sodan takia lipussa ei voi olla punaista, joten sinivalkoinen on ainoa mahdollisuus.

– R-no


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *