Vartijoita vankileirille

04. toukokuun 2018 Sota 1
Sirkkalan vankileiri 1918. Kuva: Turun museokeskus, https://www.flickr.com/photos/ turun_museokeskus/albums/ 72157693138274105

Sen jälkeen kun valkoiset olivat saapuneet Turkuun, punavankeja oli koottu Arseninkadulla, nykyisellä Sirkkalankadulla, sijainneeseen kasarmiin, jota käytettiin vankileirinä kesään 1919 asti. Toukokuun puoliväliin mennessä vankeja oli tuhatkunta, myöhemmin yli 3000. Vankeja tuotiin Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta, mutta paljon myös Uudeltamaalta ja Hämeestä.

Uusi Aura julkaisi 4. toukokuuta 1918 ilmoituksen, jossa julistettiin haettavaksi 80 vanginvartijan tointa Turun Sotavankileirissä: “Kirjalliset hakemukset ynnä niitä seuraavat mainekirjat ja muut todistukset on kiireimmiten jätettävät Kaupunginkomendantin kanslian sotavankien hoitoa koskevaan osastoon.” Vanginvartijan palkka olisi 500 markkaa kuukaudessa. Palkkatasoa voi verrata saman päivän lehdessä olleisiin ilmoituksiin. Viljo Mikkola tarjosi Uuden Auran ilmoituksellaan tammojen astutusta sadan markan hintaan. Kylvökoneita myytiin noin tuhannen markan hintaan, mikä siis vastasi vanginvartijan kahden kuukauden palkkaa.

– Morfeus

 


1 thought on “Vartijoita vankileirille”

  • 1
    maalkau on 4.5.2018 Vastaa

    Hei, kiitos mielenkiintoisesta poiminnasta!
    Näin turkulaisen opiskelijan näkökulmasta on mielenkiintoista tietää, mitä lähialueen paikoissa on tapahtunut, kun nykyinen kampusalue sijoittuu juurikin näille main. Sadassa vuodessa ovat asiat sentään kehittyneet parempaan suuntaan. Mielenkiintoista on myös, että vangittuja oli 1000-3000, vartijoita noin 80, eli vartijoilla, jotka tuskin olivat kaikki samaan aikaan töissä, oli vahdittavanaan monta henkilöä. Kuria sai pitää, jos halusi saada joukon ilman kapinointia toimimaan yhteistyössä. Kun en itse ole pahemmin asiaan perehtynyt, jää miettimään, miten asumisjärjestelyt paikalla hoidettiin. Kolme tuhatta vankiakin samassa paikassa kuulostaa melko suurelta määrältä. Mielenkiintoinen katsaus ajankohtaiseen aiheeseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *