“Nainen poliisiuralla”

09. toukokuun 2018 Arki 0
Turun Sanomat 9.5.1918.

Turkulaiset sanomalehdet julkaisivat 9. toukokuuta 1918 merkittävän sukupuolten tasa-arvoon liittyvän uutisen. Turun ja Porin läänin maaherra oli nimittänyt neiti Signe Saarisen poliisikonstaapeliksi Maarian nimismiespiiriin David Hjalmar Salon seuraajaksi. Samalla maaherra oli “oikeuttanut neiti Saarisen saamaan virkaaseuraavat palkkaedut viime helmikuun 1. päivästä alkaen”.

Åbo Underrättelser 9.5.1918.

Tapaus herätti huomiota myös muualla, sillä Keskisuomalainen uutisoi nimityksen 15. toukokuuta otsikolla “Nainen poliisikonstaapeliksi”. Suomessa oli toki aiemminkin kiinnitetty huomiota naisiin poliisivoimien työntekijöinä. Hangö-Bladet oli marraskuussa 1910 kirjoittanut siitä, miten Norjassa Kristine Midttveidt oli valittu Stavangerin ensimmäiseksi naispuoliseksi konstaapeliksi.

Suomessa naiset olivat toimineet poliiseina jo vuodesta 1907 lähtien, mutta – kuten vuoden 1918 uutisointi kertoo – nimitys poliisikonstaapeliksi oli yhä harvinaista.

– H. S-i


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *