Punakaartilaisperheiden paluu

08. toukokuun 2018 Arki, Sota 0

Uusi Aura tiedotti 8. toukokuuta 1918 etusivullaan: “Punakaartilaiskapinan loppu.” Päähuomio oli niissä punakaartilaisperheissä, jotka olivat 12. huhtikuuta poistuneet Turusta ja jotka nyt “saapuvat kaupunkiin surkeassa kunnossa”.

Edellisenä päivänä oli rautateitse saapunut naisia ja lapsia, jotka olivat “lähteneet tuon suuren joukon mukana, joka pyrki Venäjälle”. Noin 30 hengen ryhmä oli jäänyt “Hämeenlinnan ja Lahden seudulle” ja siellä päätynyt “Suomen sotajoukkojen haltuun”. Nämä olivat edelleen lähettäneet heidät kotiseudulleen Turkuun. Uusi Aura kertoi:

“Illan kuluessa kuulusteltin vankeja ja tarpeen vaatiessa pantiin toimeen ruumiintarkastuksia. Kuulustelussa havaittiin, että naisia oli houkuteltu matkalle, kun ‘kaikki muut lähtevät’ sekä että heidän miehensä tai miespuoliset suojelijansa olivat heidät taistelun tuoksinassa tai vangiksi antautuessa jättäneet. Tavattiin pari naispataljoonan jäsentä, jotka olivat heittäneet aseensa ja liittyneet kuormastoon. Ruumiintarkastuksessa havaittiin vangeilla olevan lukuisasti ryöstettyä tavaraa, niinkuin villa- ja puuvillakangasta, silkkihuiveja, nahkaa, paperosseja, vieläpä revolverikin. Eräältä tavattiin vielä 2000 ruplaa rahaa, eräällä toisella 1600 markkaa, kätkettynä vaatteisiinsa. Vangituista oli melkein toinen puoli lapsia. Koko vankijoukko teki mitä surullisimman vaikutuksen.”

– H. S-i


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *