Vapaustaistelijoiden muistomerkki

14. toukokuun 2018 Historia 0

Turussa keskusteltiin toukokuussa siitä, pitäisikö päättyneen sodan “turkulaisille vapaustaistelijoille” rakentaa julkinen muistomerkki. Åbo Underrättelser julkaisi 14. toukokuuta 1918 ehdotuksen, jonka oli allekirjoittanut Carolus Johans. Ehdotus on otsikoitu “En grav för stupade frihetshjältar från Åbo”, ja mukana oli myös piiroskuva paikasta, jossa monumentti voisi sijaita. Kuten karttakuvasta ilmenee, ehdotuksen mukaan hautamuistomerkki voisi olla Kaskenkadulla, Panternin ja Hjortenin välissä sijainnessa puistossa. Ehdotuksen mukaan Vartiovuori olisi erinomainen paikka, koska se oli keskeisellä paikalla. Myös monumentin siluetti näkyisi kadulle ja tekisi vaikutuksen.

Myöhemmin vuoden 1918 sankarimonumentti valmistui Turun tuomiokirkon viereen, sen kaakkoispuolelle, ja se paljastettiin vuonna 1924. Muistomerkin oli suunnitellut Yrjö Liipola.

– H. S-i


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *