Turun Sanomien perustajan hautajaispäivänä

Yksi aihe hallitsi kaupungin päälehtiä ja varsinkin Turun Sanomia torstaina 16. toukokuuta 1918: Lehden koko etusivun täytti kirjoitus Antti Mikkolasta tämän hautauspäivänä, ja sama teema jatkui useammalla sivulla. Hautaan saatettiin asianajaja ja nuorsuomalaisen puolueen aktiiviedustaja. Hän oli ollut perustamassa tätä samaa aatteensa lehteä, joka nyt muisti aloittajaansa ja ensimmäistä päätoimittajaansa vuosilta 1904–1905. Seuraavan päivän 17. toukokuuta 1918 lehdessä jatkettiin Mikkolan hautajaisten kuvailulla: ilma oli ollut mitä parhain ja ihmisiä liikkeellä paljon.

Mikkolan muistokirjoituksissa kerrattiin ”sanan sankarin” saavutuksia sekä tämän viimeisiä vaiheita punaisten vankina näiden otettua vallan Helsingissä. Pieni ryhmä punakaartilaisia ampui omavaltaisesti Mikkolan 1. helmikuuta.

Liedossa syntynyt kansanedustaja oli vuoden 1917 lopulla saanut sosialidemokraattien keskuudessa lempinimen ”Sota-Antti”, sillä hän oli eduskunnassa ehdottanut oman armeijan luomista Suomeen. Sen jälkeen työväen- ja suojeluskaartit voitaisiin lakkauttaa. Todennäköisesti Mikkolan kovasanainen kritiikki työläisten lehdistön vihanlietsontaa kohtaan johti riehuvat vallankumoukselliset surmaamaan juuri hänet.

Päivän lehdissä julkaistiin tavalliseen tapaan kirjo ilmoituksia. Useampi isäntä kaipasi punakaartin viemää hevostaan tai edes tietoa eläimen kohtalosta. Åbo Underrättelserissä kaksi vanhempaa daamia ranskankielisestä Sveitsistä etsi kesäksi asuinpaikkaa sivistyneessä perheessä ranskan opetusta vastaan.

– P. Raita

 

Lähde:

Hanski, Jari: ”Mikkola, Antti.” Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Studia Biographica 4. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Helsinki. Haettu 9.5.2018.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *