Sotilasparaati pääkaupungissa

17. toukokuun 2018 Mainokset, Sota 0

Perjantaina 17. toukokuuta 1918 sanomalehdissä kerrottiin Helsingissä edellisenä päivänä järjestetystä mahtavasta sotilasparaatista. Suomen voittoisa armeija oli päällikkönsä kenraali Mannerheimin johdolla virallisesti marssinut pääkaupunkiin, jossa se otettiin vastaan Senaatintorilla suurenmoisin juhlamenoin. Turkulaisillekin tapahtuman on täytynyt merkitä yhtä sodan loppusinettiä.

Mannerheim puhui senaatille lyhyesti hallituksen tulevasta suuresta vastuusta ja siitä, kuinka on ”Suomen armeijan mielestä saatava takeita siitä, jotteivät sellaiset olot, jotka vastikään on saatu poistetuiksi, milloinkaan toistuisi”. Tällaisena takeena toimii, että ”hallitusvalta annetaan lujiin käsiin, ja että sitä siten voidaan käyttää kulloinkin vallitsevista puoluenäkökohdista riippumatta. Tällaisen vaatimuksen katsoo armeija olevansa oikeutettu tekemään ajatellessaan niitä tuhansia hautoja, joihin viime kuukausina on kätketty Suomen parhaita poikia.” (Turun Sanomat 17.5.1918, 5.)

Näistä hallitusvallan lujista käsistä neuvoteltaisiin kiivaasti tulevina viikkoina. ”Armeijan” suulla argumentoinut Mannerheim vastusti jyrkästi Suomen senaatin saksalaissuuntausta tai Saksalle alistumista, mutta hän joutui asiassa tappiolle ja erosi armeijan ylipäällikkyydestä toukokuun lopussa 1918.

Rauhanajan paluuta Turussa ilmensi esimerkiksi se, että aktiiviset talousvaikuttajat kokosivat parhaillaan Turun Kauppakamariyhdistystä, jonka perustavasta kokouksesta 16. toukokuuta 1918 raportoitiin sanomalehdissä.

Toisaalla Herättäjä-lehden mainos muistutti, että lääkettä tarvitsevan kannatti kokeilla Uutta Apteekkia osoitteessa Kaskenkatu 1, sillä ”käytte varmaan toisenkin kerran”. Samoissa tiloissa toimii vuodesta 1993 samanniminen seurustelu- eli anniskeluravintola.

– P-i. P.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *