Kolmikymmenvuotisen sodan muisto

23. toukokuun 2018 Historia 0

Vuonna 1918 tuli kuluneeksi 300 vuotta kolmikymmenvuotisen sodan alusta. Uusi Aura nosti 23. toukokuuta etusivulleen tapahtuman, jossa “neuvosherroja heitetään ikkunasta”:

Tapahtumaa on kutsuttu Prahan toiseksi defenestraatioksi. Ensimmäinen ikkunasta heittäminen oli tapahtunut vuonna 1419, ja se liittyi katolisten ja protestanttien välisten hussilaissotien alkuvaiheisiin. Toinen defenestraatio tapahtui toukokuussa 1618, kun böömiläiset protestantit heittivät keisarilliset, katoliset virkamiehet ulos Hradcanyn kuninkaanlinnan ikkunasta. Tätä on pidetty lähtölaukauksena kolmikymmenvuotisen sodalle.

Kerrotaan, että neuvosherrat selvisivät hengissä, koska alla sattui olemaan lantakasa. Uusi Aura kertoi tapahtumat näin:

“Tämä tragikoomillinen lentoretki päättyi kuten tunnettua odottamattoman onnellisesti. Alla oli näet rikkaläjä, johon heitetyt putosivat varsin pehmeästi. Itse he luonnollisesti uskoivat ihmeen tapahtuneen, ja eräät silminnäkijät olivat muka nähneet kuinka neitsyt Maria oli levittänyt vaipan Martinizin alle tämän pudotessa…”

– Osculum

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *