Vieraana omissa hautajaisissaan

25. toukokuun 2018 Arki, Sota 0

Sisällissodan jälkeen monenlaiset tunteet ja mielikuvat olivat pinnassa. Lehdistö oli kauhun, katkeruuden, syyllisyyden ja katumuksen foorumi, mutta yhtä lailla esiin nousivat ilo, toisinaan vahingonilokin. Pikku-uutisten joukossa kerrottiin hämmästyttäviä tarinoita eri puolilta Suomea. Uusi Aura kertoi 25. toukokuuta 1918 oudosta tapauksesta Muhoksella. Paikkakunnalle oli nimittäin tuotu tuntematon vainaja, joka tuntomerkkien perusteella pääteltiin rintamalla kaatuneeksi paikallisen talon pojaksi. Hautajaisvalmistelut laitettiin käyntiin, ja ne olivat jo pitkällä, kun yhtäkkiä “saapuikin sankari kotiin rintamalta ihka elävänä ja täysin terveenä”: Poika oli palannut parahiksi “omiin hautajaisiinsa”:

Saman päivän lehdessä, sekä Uudessa Aurassa että Turun Sanomissa, Mietoisissa asuva Hannes Laitinen välitti kiitoksensa kaikille tukijoilleen. Laitinen oli osallistunut vapaaehtoisena taisteluun “hallituksen joukoissa”, ja Mietoisten kuntalaiset olivat muistaneet häntä rahalahjoilla. Tämän johdosta Laitinen halusi “lausua sydämelliset ja vilpittömät kiitokset”.

Kolmas silmiinpistävä pikku-ilmoitus Uudessa Aurassa oli korjaus edellisen päivän painovirheeseen. Pääkirjoituksessa oli ollut lause: “Ajankohtana, jolloin kansojen keskinäiset asiat, jopa yleensä ihmiskohtalot asein ratkaistaan, on armeija myöskin Suomen tärkein laitos.” Tässä virkkeessä sanan “asein” tilalla oli lukenut “usein”. Tämä oli syytä korjata!

– H. S-i

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *