Mannerheim valkokankaalla

26. toukokuun 2018 Elokuva, Sota 0
Ab Maxim Oy:n tuottama dokumenttielokuva Suomen kansallinen sotajoukko (1918) kuvasi voitonparaatia Helsingissä 16. toukokuuta. Kuva: https://www.elavamuisti.fi/aikajana/valkoisten-voitonparaati-helsingissa

Sisällissodan jälkitunnelmia nähtiin Suomessa myös valkokankaalla. Tunnetuin kuvaus lienee Ab Maxim Oy:n tuottama kymmenminuuttinen dokumenttielokuva Suomen kansallinen sotajoukko (1918), joka kuvasi valkoisten voitonparaatia Helsiingissä 16. toukokuuta. Säilyneessä elokuvassa näemme Mannerheimin kulkevan joukkojensa etunenässä samaan aikaan, kun väki on kerääntynyt Esplanadille ottamaan voittajat vastaan. Elokuva on nähtävissä kokonaisuudessaan Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Elävä muisti -palvelussa.

Voitonparaatista tehtiin muitakin elokuvia, ja oman tulkintansa paraatista valmistivat myös Hjalmar V. Pohjanheimon johtama Lyyra Filmi sekä David Fernanderin ja Rasmus Hallsethin perustama Nordiska Biograf Kompaniet.

Sunnuntaina 26. toukokuuta 1918 turkulainen Uusi Aura julkaisi elokuvateatteri Scalan ilmoituksen, jonka mukaan “tiistaista alkaen näytetään mielenkiintoinen ja puhuttu filmi” Ylipäällikkö, Kenraali Mannerheim’in ja nuoren voitokkaan Suomen kansallissotajoukon marssiminen Helsinkiin, toukokuun 16. päivänä. Ensi-ilta Turussa olisi siis tiistaina 29. toukokuuta. Ilmoituksessa julkaistiin myös elokuvan sisältöseloste, jonka mukaan teos päättyi jumalanpalvelukseen Nikolainkirkkoon. Tämä teos oli kaikesta päätellen Nordiska Biograf Kompanietin tuottama dokumentti, ja se oli esitetty helsinkiläisessä Scala-teatterissa jo aiemmin.

Autokulkue Nordiska Biograf Kompanietin tuottamassa elokuvassa Ylipäällikkö, Kenraali Mannerheim’in ja nuoren voitokkaan Suomen kansallissotajoukon marssiminen Helsinkiin, toukokuun 16. päivänä (1918). Kuva: KAVI/Elonet.

Elonet-tietokannan mukaan Nordiska Biograf Kompanietin dokumenttielokuvan tarkastuspäätös on päivätty 21. toukokuuta, mutta helsinkiläinen Uusi Suometar ilmotti elokuvan esityksestä jo 19. toukokuuta ja kertoi ensiesityksen olevan samana päivänä. Teos oli sama jo siitä päätellen, että teatteri oli Fernanderin ja Hallsethin omistama, ja kaiken lisäksi sanomalehdissä julkaistu tekstilista vastaa elokuvan säilyneen katkelman välitekstejä. Katkelma on nähtävissä Elonet-palvelussa. Säilyneessä katkelmassa korostuu myös valkoisten teknologinen ylivoima: ensimmäisissä kuvissa kaksitoista automobiilia huristaa kameran ohi.

Lyyra Filmin elokuva sai myös ensi-iltansa toukokuussa, ja sen otsikko muistuttaa paljon kilpailevan yhtiön elokuvaa. Lyyran teos oli Ylipäällikkö kreivi Mannerheimin ja Suomen voittoisan armeijan juhlallinen vastaanotto ja paraati Helsingissä 16 p. toukokuuta 1918 (1918).

– H. S-i

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *