Museoidut arkistoaineistot päivänvaloon


Suomessa kulttuuriperintöorganisaatioiden työnjako on periaatteessa selkeä: Kirjastot keräävät painettua ja audiovisuaalista aineistoa, museot esineitä, taideteoksia, luonnontieteellisisä näytteitä ja valokuvia, arkistot asiakirjoja ja käsikirjoja. Yhteistäkin keräilyaluetta löytyy, nimittäin yksityisarkistot, painomenetelmillä tehdyt taideteokset sekä valokuvat.

Museokokoelmiin kuuluvat arkistoaineistot ovat aiemman tutkimukseni mukaan museoiden vähemmän tunnettu ja käytetty aineistoryhmä. Ne on usein luetteloitu puutteellisesti, tai jätetty kokonaan normaalin kokoelmanhallinnan ulkopuolelle, koska lahjoituksiin sisältyvät asiakirjat on nähty eräänlaisina ”oikeiden museo-objektien” kuten esineiden, valokuvien tai taideteosten liiteaineistoina. Kokoelmien arkistoaineistot voivat olla vieraita jopa museoissa työskenteleville, mikä johtuu graduni tutkimustulosten mukaan siitä, että museotoiminnan painopiste on esineissä ja esineellisyydessä, eikä asiakirjojen olemusta myös fyysisinä objekteina aina tunnisteta.

Luetteloimattomia yksityisarkistoaineistoja Turun kaupunginmuseosta. Kuva: Taina Saarenpää / TKM.

Otan esimerkin museoitujen arkistoaineistojen saavutettavuudesta Turun kaupunginmuseon arkistokokoelmasta, jonka kokoelma-amanuenssina toimin. Arkistokokoelmaan kuuluu sirkus- ja muiden vastaavien näytösjulisteiden sarja, johon sisältyy kaikkiaan 391 julistetta vuosilta 1830–1889. Arkistokokoelma on kuitenkin pääosin luetteloimaton, ja myös julisteet ovat pysytelleet piilossa yleisöltä. Kesällä 2024 arkistokokoelman harjoittelijat Pihla Kuulas ja Evelina Vuorikari digitoivat julistesarjan ja se julkaistiin Turun kaupunginmuseon kokoelmanhallintajärjestelmän Ainan julkisessa käyttöliittymässä ja myös Finna-hakupalvelussa. Nyt nämä arvokkaat aineistot ovat ensimmäistä kertaa saavutettavissa avoimesti julkaistuina. Suosittelen tutustumaan, osa julisteista on upeasti kuvitettu!

On arvoitus, millaisia aarteita luettelointityön edetessä vielä paljastuu, mutta joka tapauksessa museoilla on merkittävä rooli ja mahdollisuus tallentaa kokoelmiinsa myös sellaisia asiakirja-aineistoja, jotka eivät välttämättä tulisi taltioiduiksi arkistosektorilla.

Turkulaisen merimiehen arkusta löytyneisiin arkistoaineistoihin kuuluu kuitti tupakan ja tulitikkujen ostosta Liverpoolissa vuonna 1917. Kuva: Ninna Pulli / TKM.

Teen artikkeliväitöskirjaa otsikolla Arkistokokoelmat asiakirjallisen kulttuuriperinnön säilyttäjinä ja välittäjinä suomalaisten museoiden muuttuvissa toimintaympäristöissä. Tutkin museoitujen asiakirjojen historiaa, käyttöä ja käsittelytapoja, olen kiinnostunut erityisesti kokoelmien saavutettavuudesta. Vertailen myös museoiden ja arkistojen käytäntöjä. Museoita asiakirjallisen kulttuuriperinnön säilyttäjinä ei ole aiemmin tutkittu väitöstasoisesti. Toiveenani on, että tutkimukseni nostaisi yleistä tietoisuutta ja myös museoiden omaa kiinnostusta kokoelmiensa arkistoaineistoihin. Kokoelmanhallinnan, luetteloinnin ja avoimen julkaisemisen tehostuessa täysin uusia aineistoja tulee paitsi museotyöntekijöiden, myös tutkijoiden ulottuville. Tällä hetkellä työskentelen väitöskirjan ensimmäisen artikkelin parissa ja käyn läpi Kansallisarkiston ja Museoviraston arkistoja löytääkseni mainintoja instituutioiden mahdollisesta vuoropuhelusta ja työnjaosta. Kerään myös aineistoa tuleviin artikkeleihini.

Tutkiakseni kokemuksia museoiduista asiakirjoista, erityisesti yksityisarkistoista, laadin lyhyen kyselyn, jota esittelen 13.-14.2.2025 Helsingissä järjestettävän Artefacta-konferenssin esitelmässäni ja posterissani. Jaan linkin kyselyyn myös teille tämän kirjoituksen lukijoille. Toivon aktiivisuutta ihan kaikenlaisilta vastaajilta, niin tutkijoilta, kulttuuriperintöorganisaatioissa työskenteleviltä kuin yleisesti historiasta kiinnostuneilta harrastajiltakin. Kyselyn täyttää halutessaan nopeasti, mutta myös perusteellisemmat kirjalliset vastaukset ovat mahdollisia, jos aihe herättää ajatuksia.

Linkki kyselyyn: https://link.webropol.com/s/yksityisarkistotmuseokokoelmissa

Turun hotelli Phoenixin juhlasalissa 2.1.1884 järjestetyn taikaesityksen mainosjuliste sisältyy Turun kaupunginmuseon vuonna 2024 julkaisemaan julistesarjaan. Suomalaisten museoiden kokoelmatyöntekijät paljastanevat vielä paljon toistaiseksi tuntematonta asiakirjallista kulttuuriperintöä luettelointityön edetessä, kuin taikurit ikään. Kuva: TKM / arkistokokoelma, MA1:1:2:157.

Anna Sassali-Tanila

Kirjoittaja on Suomen historian oppiaineen väitöskirjatutkija ja Turun kaupunginmuseon arkistokokoelman ja käsikirjaston kokoelma-amanuenssi


Lähteet:

Sassali-Tanila, Anna: Asiakirja museo-objektina. Museoarkistot, asiakirjojen kontekstit sekä museoiden ja arkistojen työnjako. Turun yliopiston pro gradu 2017.

Turun kaupunginmuseon arkistokokoelma: MA1:1:2 Sirkus-, konsertti- ja näytösjulisteet.

JAA ARTIKKELI: Facebooktwitterpinterestlinkedin

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *