Uutiskirje 1/2024

Tammikuun uutiskirjeen aiheita ovat:

  1. Kevään 1. vsk:n erikoistumissuuntavalinnat
  2. Tutorhaku alkaa helmikuussa
  3. Tule meille harjoittelijaksi
  4. Opintotoimiston aukioloajat
  5. Opiskelijoille myönnetty yleinen asumistuki muuttuu vuonna 2024
  6. Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoitomaksun eräpäivät muuttuvat
  7. Opiskelijoiden varhainen tuki
  8. Muuta ajankohtaista (Restart webinaarit, Tuudon päivitys, OPS-kauden työstö Pepissä, Business and Nature -kurssi)

You can find English summaries about the topics concerning international students at the end of the blog post.

Muista seurata TSE opintotoimistoa IG:ssä! @tseopintotoimisto @tsepori

1. Kevään 1. vsk:n erikoistumissuuntavalinnat

HUOM! Tämä koskee vain 1. vsk:n KTK-opiskelijoita.

TURUN OPISKELIJAT
Tarkista UTU-sähköpostistasi (15.1. alkaen) erikoistumissuuntavalinnan ohjeet ja aikataulu, osallistu hops-infoon 5.2., ja toimita hops ohjeiden mukaisesti 25.2. mennessä. Tarkemmat ohjeet ja aikataulut tulevat opiskelijoille UTU-sähköpostiin.

PORIN OPISKELIJAT
Seuraa UTU-sähköpostiasi ja osallistu oppiaineiden järjestämään erikoistumissuunta-infoon to 15.2. klo 14:15 alkaen. Erikoistumissuuntakysely lähetetään infon jälkeen – muista vastata! Lisätietoja mm. HOPSin teosta löydät Porin HOPS-opintojaksolta (ilmoittaudu Pepissä kyseiselle opintojaksolle).

2. Tutorhaku alkaa helmikuussa

Haemme tutoreita vuosikurssille 2024! Turun kampuksella opiskelijat voivat tutoroida yksin tai parin kanssa, eikä paria tarvitse olla valmiina hakuvaihessa. Jos haluat tutoroida parin kanssa ja tulet valituksi, voimme etsiä sinulle tutorparin hakijoiden joukosta.

HUOM: Tutorina toimimisesta on mahdollista saada opintopisteet ja palkkio kahdesti. Toiminta painottuu elo-syyskuulle 2024.

Tarvitsemme tutoreita seuraaville opiskelijajoukoille:

  • kandiopintojaan aloittaville KTK-/KTM- sekä VTK-/VTM-opiskelijoille,
  • suomenkielisiin maisteriohjelmiin valituille opiskelijoille,
  • englanninkielisiin maisteriohjelmiin valituille opiskelijoille,
  • sekä tietysti vaihto-opiskelijoille.
Turussa:
PORISSA:
  • Tutorhaku aukeaa helmikuun aikana. Saat sähköpostiisi lisätietoja helmikuun alussa.
  • Tutorkoulutukset alkavat huhtikuussa ja koulutusten ajankohdista ilmoitetaan erikseen uusille tutoreille.
  • Porin yksikössä tutorhaun järjestävät opiskelijayhdistykset Porky ja Pointer. Jos sinulla on kysyttävää hausta, otathan rohkeasti yhteyttä Porkyn Kopoon.

3. Tule meille harjoittelijaksi

TSE-opintotoimistoissa Turussa ja Porissa on tarjolla tänäkin vuonna kaksi korkeakouluharjoittelijan tehtävää. Meillä on iloinen ja avoin työyhteisö, tervetuloa mukaan! Tehtävä sopii hyvin myös opintojen oheen. Kurkkaa mitä meidän vuoden 2023 harkkarit kirjoittivat kokemuksistaan blogijulkaisussa.

Sekä Turun että Porin hakuilmoitukset tulevat intraan. (Ilmoituksen selaaminen ja hakemuksen täyttäminen vaativat VPN-yhteyden UTU-verkkoon tai yliopiston verkkoon kirjautumisen.)

Turun ja Porin harjoittelijan hausta tulee lisätietoa myöhemmin.

EDIT:
Turun harjottelijan paikan haku on auki  16.1.-5.2.2024 (sulkeutuu klo 16.00). Harjoittelu on määräaikainen ajalla 18.3.-18.9.2024. Harjoittelun kesto vastaa 5 kk:n kokopäiväistä harjoittelua. Lue harjoittelusta enemmän täältä.

Porin harjoittelijan paikan haku on auki 16.1.-12.2.2024 (sulkeutuu klo 16.00). Harjoittelu on määräaikainen ajalla 2.4.-13.9.2024 ja sen kesto vastaa 5 kk:n kokopäiväistä harjoittelua. Lue harjoittelusta enemmän täältä.

4. Opintotoimiston aukioloajat

Turun opintotoimisto aukesi maanantaina 8.1.2024 klo 12-13. Opintotoimisto on avoinna maanantaisin, tiistaisin, ja torstaisin klo 12-13.

Porin opintotoimiston normaalit päivystysajat lähtivät käyntiin jälleen maanantaina 8.1.2024. Opintotoimisto on avoinna tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 12-14.

Muina aikoina palvelemme puhelimella, sähköpostilla ja ajanvarauksella sopimuksen mukaan.

5. Opiskelijoille myönnetty yleinen asumistuki muuttuu vuonna 2024

Eduskunta on päättänyt yleisen asumistuen leikkauksista, jotka pienentävät asumistuen määrää vuonna 2024. Suurin osa yleisen asumistuen muutoksista tulee voimaan 1.4.2024 ja vaikuttaa ruokakunnan asumistukeen, kun tuki tarkistetaan seuraavan kerran. Lisäksi omistusasuntoon ei saa enää yleistä asumistukea 1.1.2025 alkaen.

Yleisen asumistuen korvausprosentti pienenee nykyisestä 80 prosentista 70 prosenttiin hyväksyttävien asumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta. Muutoksen jälkeen yleinen asumistuki korvaa nykyistä pienemmän osan ruokakunnan asumismenoista. Tämä tarkoittaa, että aiempaa suurempi osuus asumismenoista jää itse maksettavaksi. Lue enemmän asumistuen muutoksesta Kelan sivuilta.

Kuva Kelan sivuilta

6. Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoitomaksun eräpäivät muuttuvat

Vuoden 2024 alusta alkaen kevätlukukauden uusi eräpäivä on 15.3., jos opiskelija ilmoittautuu läsnä olevaksi viimeistään 31.1. Syyslukukauden uusi eräpäivä taas on 15.11., jos opiskelija ilmoittautuu läsnä olevaksi viimeistään 30.9.

Jatkossa Kela saa tiedot maksuvelvollisista opiskelijoista ennen maksun eräpäiviä, jolloin se voi tiedottaa maksusta opiskelijoille kohdennetusti ennen eräpäiviä. Terveydenhoitomaksu on 36,80€ lukukaudessa ja viivästymismaksu 5€. Lue muutoksesta enemmän täältä.

Ohjeet terveudenhoitomaksuun löydät täältä. Huom.: Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti.

7. Opiskelijoiden varhainen tuki

Alle on listattu muutama esimerkki tilanteista, joissa varhaisesta tukemisesta voi olla apua, ja yhteistiedot eri tukitahoihin. Enemmän esimerkkejä löytyy Varhaisen tukemisen intranetin sivuilta.

Motivaatio, oppimistaidot, opiskelukyky: Jos opintosi eivät etene tai olet huomannut oppimisessa haasteita, joiden uskot johtuvan motivaatio-ongelmista, oppimistaidoistasi tai kyvystäsi opiskella, on opintopsykologi oiva osoite avun etsimiseksi. Sähköposti: opintopsykologi@utu.fi

Opiskelun esteettömyys: Esteettömällä opiskelulla tarkoitetaan yleensä erilaisten opiskelutilojen fyysistä saavutettavuutta esimerkiksi pyörätuolia käyttäville henkilöille. Esteettömän opiskelun palveluita saattavat kuitenkin kaivata myös esimerkiksi erilaisista oppimisvaikeuksista kärsivät henkilöt. Sähköposti: esteet@utu.fi

Kiusaaminen, häirintä tai epäasiallinen käytös somessa tai kampuksella: 
Turun yliopistossa on nollatoleranssi epäasialliseen käyttäytymiseen, tapahtui se sitten sosiaalisessa mediassa tai kampuksella. Epäasiallista kohtelua kohdatessaan on tärkeää ottaa asia puheeksi mahdollisimman nopeasti. Se voi olla sanallista tai fyysistä tai muuten loukkaavaa käyttäytymistä.

Jos henkilö kokee häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua, hänen tulee ensisijaisesti ottaa asia puheeksi sen henkilön (tai niiden henkilöiden) kanssa, jonka käyttäytymisen on kokenut häiritseväksi tai epäasialliseksi ja ilmaista, ettei hyväksy tällaista käytöstä. Mikäli puheeksi ottaminen tuntuu liian haastavalta, ongelma ei ratkea puheeksi otolla tai kaipaat tukea asian pohdintaan, voit olla yhteydessä Ylioppilaskuntaan, TuKYynOpintoVartun tukihenkilöihin, omaan omaopettajaasi, opintoneuvojaan tai opintopäällikköön.

Pitkä poissaolo ja paluu opiskelemaan: Suunnitellessasi paluuta opiskeluiden pariin, kannattaa olla yhteydessä oman tiedekunnan opintoneuvojaan. Opintoneuvojan kanssa voit käydä läpi koko opintojesi tilanteen: mitä kursseja tulee vielä suorittaa tutkinnon kokoon saattamiseksi, miten opetussuunnitelma on mahdollisesti muuttunut poissaolosi aikana ja mitkä ovat eri kurssien korvaavuudet.

Masentuneisuus ja ahdistus: Masennus ja ahdistuneisuus ovat yleisimpiä opiskelijoilla olevia mielenterveyden häiriöitä. Vaikka tietty määrä ahdistuneisuutta tai mielialan lasku ja alakuloisuus kuuluvatkin elämään olon pitkittyessä tai haitatesta arkea on kyseessä häiriö, johon kannattaa hakea apua jo varhaisessa vaiheessa. Apua opiskelijoille masentuneisuuden ja ahdistuksen käsittelyyn tarjoaa esimerkiksi YTHS. Apua masennuksen oireiden tunnistamiseen ja käsittelemiseen on koottu myös Nyyti ry:n sivuille.

Tukea suruun: Korkeakoulupapeilla on sekä kokemusta että osaamista surevan tukemisessa. Korkeakoulupappiin yhteyden ottaminen ei edellytä kuulumista evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Kaikkien muide​nkin uskonnollisten yhteisöjen jäsenet ovat tervetulleita samoin kuin uskonnottomat ja tarjottu apu perustuu syrjimättömyyden periaatteille. Keskusteluapu on maksutonta ja keskustelut ovat tietenkin ehdottoman luottamuksellisia.
Korkeakoulupapit Turussa ovat Mia Pusa (mia.pusa@evl.fi) ja Tiina Hallikainen (tiina.hallikainen@evl.fi), ja Porissa ovat oppilaitosteologi Heikki Hesso (heikki.hesso@evl.fi) ja oppilaitosdiakoni Johanna Simola (johanna.simola@evl.fi).

8. Muuta ajankohtaista

Restart webinaarien tallenteet intranetissä

ReStart Webinaarit olivat osa ohjauksen teemavuoden 2023 ohjelmaa ja yliopisto-opiskeluun orientoitumista. Webinaarien avulla haluttiin tarjota tietoa ja tukea niin opiskelijoille kuin ohjaajille sekä samalla käynnistää keskustelua yhteisöissä ja ryhmissä tukemaan opiskelukykyä ja ankkuroitumista Turun yliopistoon. Teemoiksi oli poimittu opiskelijoita ja ohjaajia paljon keskusteluttaneita aiheita. Voit katsoa webinaarien tallenteet täältä.

OPS-kauden 2024-2027 työstö käynnistynyt Pepissä 

Opetussuunnitelmatyö on käynnistymässä myös Peppi-opintotietojärjestelmässä.

Tiedekunnissa ja muissa yksiköissä tapahtuva opetussuunnitelmatyö on käynnistymässä, ja työtä tehdään kussakin yksikössä omien aikataulujen mukaisesti. Opintojaksojen ja opetussuunnitelmien päivitykset syötetään pääasiallisesti alkukevään aikana Peppi-opintotietojärjestelmään, ja uuden OPS-kauden tiedot julkaistaan Pepin opinto-oppaassa 15. toukokuuta.

Opinto-opas on jäädytetty 2.1.2024, mikä tarkoittaa, että opintojaksoihin tehtävät muutokset eivät välity sinne. Opinto-oppaalla näkyy siis opintojaksoista nykyisen OPS-kauden mukaiset tiedot, joten se on kevään aikana paras väline opintojaksotietojen tarkasteluun.

Opetussuunnitelmatyön ollessa käynnissä osa Peppi-opintotietojärjestelmän välineistä, kuten HOPS ja Lukkarikone, alkavat jo nyt kevään aikana näyttää reaaliaikaisesti tulevan 2024-2027 OPS-kauden mukaista tietoa opintojaksoilla. Tästä syystä pyydämme välttämään opintojaksojen tietojen tarkastelua HOPSin tai Lukkarikoneen kautta kevätlukukauden -24 ajan!

Tuudo näyttää opiskelijalle nyt myös Moodlen tietoja 

Mobiilisovellus Tuudosta opiskelija näkee nyt myös omien Moodle-kurssiensa tietoja.

Opiskelijalle välittyvät uutisvirtaan kurssien uutiset ja lukujärjestykseen kalenterimerkinnät. Esimerkiksi tentti- ja tehtävä -aktiviteettien palautus- ja voimassaoloajankohdat sekä suoraan Moodlen kalenteriin tehdyt kurssikohtaiset merkinnät näkyvät nyt opiskelijalle Tuudon lukujärjestyksessä.  

Jatkossa on tulossa ilmoituksia mm. keskustelualueilta, henkilökohtaisista viesteistä sekä tehtävien ja tenttien arvioinneista ja palautuksista. 

New course “JO022204 Business and Nature (2 op / 2 ECTS)”

In the face of biodiversity loss, global climate change, and population growth, it is imperative for businesses to reconnect with nature. But what options do firms and individuals have to address nature and biodiversity-related challenges?

Our microcredential course “business and nature” combines environmental sustainability issues with sound business strategies and practices. It considers the value of nature from environmental, economic and social standpoints to fully comprehend the effects of the decisions we make every day.

The course will cover the following topics:

  • Nature, biodiversity, and drivers of nature loss
  • Nature-positive business models
  • Nature-based/respectful tourism
  • Food business and nature
  • Nature-respectful and regenerative supply chain management
  • Nature and consumption transformation
  • Leadership and Transformative Change

At the end of the course, participants should have a general understanding of the impacts and dependencies that business can have on nature, as well as the opportunities that businesses and individuals have to promote change toward a world that respects nature.

Our course is organized online and involves quizzes and exams in Moodle. It is open for UTU students and open university students. Everyone who is interested can subscribe here.

Kesätöihin Vakka-Suomeen?

TSE opintotoimisto

In English:

TSE’s Office of Academic and Student affairs offices in Turku and Pori are open again from 8th of January onward.

***
Tuudo shows now also Moodle information to the student: From the mobile application Tuudo, students can now see the information of their own Moodle courses.

​Students receive course news in the news feed and calendar entries. For example, the return and validity dates of exam and assignment activities, as well as course-specific entries made directly to the Moodle calendar, are now visible to students in Tuudo’s reading order. 

In the future, there will be announcements, e.g. from discussion areas, personal messages, and evaluations and returns of assignments and exams. 

***
Early Support for Students
Early support for students is a model for situations where there is concern about a student or conflict in the student community as well as situations where students notice inappropriate behavior or face other difficulties. These problems can range from learning difficulties and coping with daily life to harassment and bullying. Here are listed some examples of different situations where early support can be helpful as well as contact information for different support providers. More examples and information can be found here.

Motivation, study skills, study ability: The Study Psychologist Services are available for all degree students of the University of Turku, both international and Finnish, i.e. all students who are completing a degree at the University of Turku. You will find more information on this topic on the study psychologists’ intranet page. You can contact the study psychologists via email: opintopsykologi@utu.fi .

Accessibility of studying: Accessible studying usually refers to the physical accessibility of different study premises, e.g. their accessibility for wheelchair users. However, the accessibility services may also serve e.g. people with learning disabilities (such as dyslexia). You can contact the study psychologists via email: esteet@utu.fi .

Bullying and inappropriate behavior online or at the campus: Report all harassment and other inappropriate behavior. The University of Turku has a policy of zero tolerance towards inappropriate behavior whether it happens at the campus or online. If you face inappropriate behavior, it is important to bring up the issue as early as possible. You can contact the Student Union, the Early Support contact persons, your teacher tutor, student advisor, or your faculty’s Head of Academic and Student Affairs.

Questions/difficulties related to studies: You may have various questions on the issues concerning your studies. If you need guidance or help with your study planning, you can always contact your faculty’s Study Advisor or your program’s Education Specialist. The email addresses can be found here.

Depression and anxiety: Depression and anxiety are the most common mental disorders. A certain amount of anxiety or depression is an inevitable part of life, but if you feel like you are not able to live your life to the fullest and your day-to-day routines feel like a big burden, you might suffer from a mental disorder you need help with. You should always seek help at an early stage since handling the issues is usually easier the earlier it is started. Students can receive help with dealing with depression and anxiety from the healthcare system, for example the Finnish Student Health Services (FSHS).

Support for grieving: The loss of a close person, the end of a relationship, or losing a job can all feel like the end of the world. Grief stemming from loss is a process that takes time and space. Through grief, we can accept loss and start to orientate towards a new phase in life. Each grieving person needs support and is entitled to receive it. The University Chaplains have experience in supporting you in grief. You do not need to be a member of the Evangelical Lutheran Church of Finland to contact a Chaplain. Members of all faiths and none are welcome. Counselling is based on the principle of non-discrimination and is free of charge. The Chaplains are always bound by professional confidentiality. University Chaplains in Turku are Mia Pusa (mia.pusa@evl.fi) & Tiina Hallikainen (tiina.hallikainen@evl.fi), and in Pori Heikki Hesso (heikki.hesso@evl.fi) and Johanna Simola (johanna.simola@evl.fi)

***

New course “JO022204 Business and Nature (2 op / 2 ECTS)”

In the face of biodiversity loss, global climate change, and population growth, it is imperative for businesses to reconnect with nature. But what options do firms and individuals have to address nature and biodiversity-related challenges?

Our microcredential course “business and nature” combines environmental sustainability issues with sound business strategies and practices. It considers the value of nature from environmental, economic and social standpoints to fully comprehend the effects of the decisions we make every day.

The course will cover the following topics:

  • Nature, biodiversity, and drivers of nature loss
  • Nature-positive business models
  • Nature-based/respectful tourism
  • Food business and nature
  • Nature-respectful and regenerative supply chain management
  • Nature and consumption transformation
  • Leadership and Transformative Change

At the end of the course, participants should have a general understanding of the impacts and dependencies that business can have on nature, as well as the opportunities that businesses and individuals have to promote change toward a world that respects nature.

Our course is organized online and involve quizzes and exams in Moodle. It is open for UTU students and open university students. Everyone who is interested can subscribe here.

***