Kornilovin vallankaappausyritys

Etusivun uutinen turkulaisessa Sosialisti-lehdessä oli 12. syyskuuta 1917 vallankaappausyritys, jonka taustalla oli heinäkuussa Venäjän armeijan ylipäälliköksi valittu Lavr Kornilov (1870–1918). Kornilov oli kotoisin nykyisestä Kazakstanista. Hän oli osallistunut Venäjän-Japanin sotaan ja oli maaliskuun vallankumouksen jälkeen yrittänyt estää armeijan hajaantumista. Alun perin Kornilovia pidettiin ammattiupseerina, jolla ei ollut halua osallistua politikkaan, mutta elo-syyskuussa hän vakuuttui entistä enemmän siitä, että väliaikainen hallitus johtaisi Venäjän kaaokseen. Kornilov aloitti vallankaappausyrityksen, joka kuitenkin epäonnistui. Kerenski erotti hänen ylipäällikön tehtävästä 9. syyyskuuta, kolme päivää ennen Sosialisti-lehden uutista. Kaksi päivää myöhemmin Kornilov joutui antautumaan.

Kornilovin vallankaappausyritys synnytti Suomessa levottomuutta ja epävarmuutta tulevasta. Sen seurauksena nähtiin myös väkivaltaisuuksia, eniten Viipurissa, joka oli lähellä Pietaria. Sotilaskaappausta vastaan perustettiin vallankumouskomiteoita Viipurin lisäksi Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

– H. S-i


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *