Perättömien huhujen levittäminen

Valeuutiset herättivät huolta myös vuonna 1917. Uusi Aura -lehti kirjoitti (tiistain yksipäiväisessä painoksessaan), miten vaarallista väärien tietojen levittäminen on ja miten sanomalehdistöllä on vastuunsa oikean tiedon levittämisessä.

”Tapahtumien seuratessa toisiaan voimakkaana ja useasti yllättävänä ryöppynä, ovat ihmiset nykyisin erittäin herkkiä kallistamaan korvansa, kaikenlaisille kokonaan perustelemattomille huhuille. Ja huhuista ei ole puutetta.”

Uusi Aura painotti lehdistön vastuun tärkeyttä:

”Julkiselle sanalle voidaan tässä suhteessa täydellä syyllä asettaa erittäin suuret vaatimukset. Sanomalehtien pitäisi nykyisin tapahtumista ja erilaisista hankkeista uutisina kertoessaan varoa, että uutinen on totuudenmukainen.”

Lehti sanoi kilpailevan julkaisun Turun Sanomien levittäneen vääriä huhuja yleislakosta, mikä voisi pahimmillaan johtaa levottomuuksiin. Uusi Aura huomautti Turun Sanomien ennenkin julkaisseen perättömiä uutisia ja mainitsi, että Suomen ammattijärjestö oli kesällä kieltänyt lakkojen järjestämisen.

“Olkoonkin niin, että yleisö jo aikaisemminkin on havainnut Turun Sanomien uutiset epäluotettaviksi niin herättävät kuitenkin sellaiset kertomukset, joita lehti on julkaissut esim. Turussa alkavasta yleislakosta hyvin ymmärrettävää levottomuutta. Toisaalta voivat sentapaiset uutiset myöskin edistää levottomuuksien puhkeamista.”

– T–io


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *