”Tautisuus ja kuolleisuus Turussa”

31. lokakuun 2017 Kuolema 0

Turun Sanomat julkaisi 31.10.1917 uusimmat tilastot taudeista ja sairausperäisistä kuolinsyistä. Tulirokkoa oltiin havaittu Luostarinkadulla ja kurkkumätää Koulukadulla. Myös sairastuneiden perheiden nimet painettiin varotoimenpiteenä lehteen. Lavantautia esiintyi laajemminkin, peräti kuusi tapausta, mutta sairastuneet jätettiin anonyymeiksi.

Tilaston muodossa esitetyssä listauksessa oli myös keuhkotulehduksia, influenssaa, ”kotimaista koleraa” ja hengitysteiden katarria, mikä oli yleisin havaittu sairaus 33 rekisteröidyllä tapauksella. Sukupuolitautien nimet painettiin lehteen häveliäästi niiden latinankielisillä nimillä. Yhteensä sairastuneita oli 84,6 tuhatta kaupunkilaista kohti.

Päättyneellä viikolla oli kuollut 12 ihmistä. Yleisimmät syyt olivat verenkiertoelinten sairaudet ja syöpä.

– Selaginella


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *