Venäjän kaoottinen tilanne ja esitys Suomen uudeksi hallitusmuodoksi

01. marraskuun 2017 Politiikka, Sota 0

Väliaikainen hallitus oli ottanut vallan Venäjällä. Sen tilanne oli erittäin vaikea, sillä maa oli sodassa Saksaa vastaan. Hallitus kuitenkin julisti, että vaikka maailmansodan päättyminen olisi kaikkien osapuolien edun mukaista, ”häpeällistä” rauhaa Venäjä ei voisi hyväksyä. Maa oli kaoottisessa tilassa, eikä kansa ymmärtäisi omien etujensa vastaista rauhansopimusta vuosien veristen taistelujen jälkeen.

Turkulaisissa lehdissä pyrittiin raportoimaan mahdollisimman monipuolisesti Venäjän oloista ja poliittisesta tilanteesta: mielialoista sotavoimissa, elintarviketilanteesta, eri alueiden ja ryhmien vaatimuksista sekä suoraan Suomeen vaikuttavista asioista kuten Suomen päätöksestä olla kelpuuttamatta väliaikaishallituksen painattamia setelelitä, sillä ne olivat numeroimattomia. Levottomuudet sotaväen ja suomalaisten siviilien välillä olivat yleistyneet.

Venäjän asema oli muuttunut niin suuresti, että turkulaisissa lehdissä pohdittiin jo avoimesti Suomen ja Venäjän tulevaa suhdetta. Konkreettisimmin tämä näkyi Turun Sanomissa ja Sosialistissa, jotka julkaisivat 1.11.1917 esityksen Suomen uudeksi hallitusmuodoksi. Sen mukaan Suomesta tulisi tasavalta, ja uuden hallitusmuodon astuessa voimaan kenraalikuvernööri lakkaisi olemasta suomalainen viranomainen. P. E. Svinhufvudin presidenttiehdokkuus oli puolestaan tiedossa jo Pietarissakin.

– Selaginella


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *