”Revolveri ohimolla”: venäläiset matruusit riehuivat Turun raastuvanoikeuden istunnossa

Samaan aikaan kun Venäjän väliaikaishallitus ja Suomen hallintoviranomaiset pyrkivät pääsemään sopuun maiden suhteesta ja Suomen hallintomallista, ja muun muassa Yhdysvallat perusti konsulaatin Helsinkiin, anarkia ja ryöstely lisääntyviät Suomessa hälyttävästi. Erityisen ongelmalliseksi tilanteen teki se, että ryöstelijät olivat pääsääntöisesti Venäjän armeijan Suomeen sijoitettuja sotilaita.

Ryöstelyn lisäksi sotilaat syyllistyivät esivallan edustajien nöyryyttämiseen. Joukko matruuseja keskeytti Turussa raastuvanoikeuden istunnon, jossa oli voivarkaudesta syytettynä heidän tovereitaan. Sotilaat vaativat istunnon keskeytystä ja vankien vapauttamista. He pyrkivät myös politisoimaan asian vaatimalla asiakirjoihin kirjausta, jonka mukaan heidän toverinsa olivat poliittisia vankeja. Kun tähän ei suostuttu, aseet otettiin esille. Lopulta välikohtaus päättyi onneksi verettömästi.

Turun lehtien kirjoittelussa Suomen olojen nopea kriisiytyminen näkyi voimakkaasti. Uutisoidessaan yllä mainitusta venäläisten toiminnasta raastuvanoikeudessa Uusi Aura otsikoi 3.11.1917, että kyseessä oli tähän asti törkein ja järkyttävin sotilasanarkian aikaansaama tapaus maassamme. Korostaakseen asian vakavuutta lehti otsikoi juttunsa ”Revolveri ohimolla”, mutta uskoi, että vuosisatoinen oikeuslaitoksemme kyllä selviää tästäkin koettelemuksesta kansalaisten luottamuksen avulla.

Turun Sanomien kolumnisti ei ollut yhtä optimistinen, vaan kirjoitti viime päivien tapahtumista lähes apokalyptisin sävyin: ”Ei voine kenellekään olla enää epäilystä siitä, että yhteiskuntamme on tuhon partaalla.” Viitaten niin ikään raastuvanoikeuden tapahtumiin kolumnisti toteaa venäläisten sotilaiden ja näiden suomalaisten auttajien ”nyrkki- sekä pistinvallan” terrorisoivan Turkua, eikä virkavalta voi asialle mitään. Periksi ei saa kuitenkaan antaa. Niinpä ainoaksi mahdollisuudeksi jää kansalaisten oma itsepuolustus, ”kaikki mahdollinen ruumiillinen voima”.

– Selaginella


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *