”Naiset sotaurkkijoina” ja maailmansodan tapahtumien uutisointi turkulaisissa lehdissä

05. marraskuun 2017 Sota 0

Turkulaiset lehdet uutisoivat sotatapahtumista Euroopassa käytännössä päivittäin. Suurin osa uutisista oli eri rintamalohkojen tapahtumia pääpiirteissään kuvanneita lyhyitä juttuja, mutta niiden runsaus ja kattavuus on vakuuttavaa. Mukaan sisällytettiin karttoja sekä jopa eri maiden armeijoiden huomattavien komentajien potretteja. Operaatioiden merkitystä pyrittiin selittämään lukijoille, ja mukana oli myös spekulaatioita eri valtioiden seuraavista siirroista taistelukentällä. Mitä pidemmälle sota eteni, sen tarkemmin Suomessa seurattiin Saksan sotamenestystä – uskoivathan monet, että vain Saksan voitto Venäjästä voi mahdollistaa Suomen irtautumisen viimeksi mainitusta.

Turun Sanomissa oli 5.11.2017 poikkeava sotauutinen, sillä lehti kirjoitti kahdesta naisvakoojasta. Regine Diane oli ”käyttänyt kauneuttaan päästäkseen miesten kanssa tekemisiin”, motiivina oli tietojen hankkiminen Marseillen kaupungin puolustuslaitteista. Toinen saksalaisten hyväksi vakoillut ja paljon tunnetumpi naisvakooja oli tanssijatar Mata Hari, joka oli saavuttanut ”eräänlaista mainetta” ”pelikiihkonsa ja tuhlaavaisuutensa kautta”. Molemmat vakoojat teloitettiin ampumalla. Kylmäverisesti omissa teloittajaisissaan esiintynyt Mata Hari oli kieltäytynyt peittämästä silmiään.

– Selaginella


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *