Pietarin kumous ja Mommilan veriteko

Lokakuun vallankumouksen tapahtumat alkoivat vyöryä sanomalehtien sivuille torstaina 8. marraskuuta. Sosialisti uutisoi etusivullaan suurin otsikoin lokakuun 25. päivän (vanhan ajanlaskun mukaan) tapahtumista Pietarissa. Lehden mukaan vallan siirtyminen bolševikeille tapahtuu järjestelmällisesti. Sen pääkohdiksi mainitaan kysymykset maasta ja rauhasta.

Sosialistiin verrattuna Uusi Aura käsitteli Pietarin asioita epävarmemmin sanakääntein. Lehden sivulla 5 otsikot tiivistivät: ”Bolshevikikapina Pietarissa. Verisiä yhteentörmäyksiä. Asema toistaiseksi epäselvä. Suomesta lähetetty bolshevikilaisjoukkoja Pietarissa olevien avuksi. Hallitus uskoo voivansa kukistaa kapinan, kun taas toisten tietojen mukaan väliaikainen hallitus on vangittu”.

Lukijoiden huomio kohdistui myös siihen, mitä oli tapahtunut Mommilassa tiistaina ja keskiviikkona. Uusi Aura kertoi venäläismatruusien tunkeutuneen maanviljelysneuvos Alfred Kordelinin omistamaan Mommilan kartanoon, jossa tämä oli viettämässä syntymäpäiviään ystäviensä kanssa. Vieraiden joukossa oli mm. varatuomari Ryti rouvineen. Keskiviikkona iltapäivällä kartanosta vankeineen poistuneet venäläissotilaat ottivat yhteen Lahdesta saapuneiden suojeluskuntalaisten kanssa: ”Sotilaat tappoivat joukossaan pidätettynä olleen maanviljelysneuvos Kordelinin.” Tiedot Mommilan tapahtumista täsmentyivät seuraavien päivien sanomalehdissä.

Mullistavien ja levottomuutta herättäneiden tapahtumien vastapainoksi Turun kaupunginpuutarhuri pohdiskeli Åbo Underrättelser -lehdessä jo tulevaa kevättä ja kesää. Hän mietti, miten Vartiovuorenmäestä voisi saada miellyttävämmän erilaisten istutusten avulla ja puiston polkuja kohentamalla.

– R.H-i & S.O-o


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *