”Työläisten ja sotilaiden on heti opittava hallitsemaan”

16. marraskuun 2017 Lakot, Politiikka 0

16.11. Kaksi päivää sitten alkanut yleislakko jatkui edelleen. Tapahtumien kulusta kerrottiin lehdissä vasta jälkeenpäin, sillä lakon ensimmäisinä päivinä suurimmat lehdet eivät ilmestyneet. Tiedonantoja, määräyksiä ja kehotuksia voidaan lukea Turun Sosialidemokraattisen järjestön johtavan komitean Tiedonantolehdestä, joka on kuitenkin vain yhden sivun mittainen, mutta ainoa tuona päivänä Turussa ilmestynyt painate. Voi vain arvailla, millä tavoin kaupunkilaiset ovat tietojen luotettavuuteen suhtautuneet.

Esimerkiksi ”Tapahtumain kulku Turussa” -otsikon alla kerrotaan, että Turussa on verrattain rauhallista ja työväki hallitsee tilannetta, vaikka ”lahtarikaartilaiset ovat siellä täällä ammuskelleet työväen miliisipatrulleja”. Työväenjärjestyskaartit olivat myös löytäneet suuria määriä väkijuomia, jotka oli kaadettu maahan. Kulkulupien myöntämistä tiukennettiin. Tiedonmuruista ja määräysten tiukentumisesta voi päätellä levottomuutta, vaikka kovin suoraan ei mitään sanotakaan.

Paikallisia olosuhteita käsittelevien rinnalla tiedotteessa kerrotaan myös Helsingin tilanteesta. Valtalaki, kunnallislaki ja kahdeksan tunnin työpäivä on saatettu voimaan, minkä johdosta Senaatti on eronnut. Lehdessä ilmoitetaan myös, että Turun 1. eteläiseen vaalipiiriin on nyt muodostettu vallankumouksellinen piirineuvosto. Nämä Tiedonantolehdessä pikaisesti kerrotut asiat olivat työväenliikkeen ydinkysymyksiä syksyllä 1917, ja nyt oltiin päästy tiettyyn pisteeseen. Mutta miten nämä uudistukset käytännössä toteutettaisiin? Mitä kaikkea senaatin eroamisesta tulisi seuraamaan?

Samana päivänä Oulussa julkaistussa Kansan Tahto -lehdessä siteerattiin Leninin puhetta: ”Työläisten ja sotilaiden on heti opittava hallitsemaan, on opittawa se taito, joka tähän saakka on ollut kokonaan porwariston, hallitsewien luokkien käsissä.”

– S-a. L.

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *