Niukkaa tiedotusta ja huhupuheita

17. marraskuun 2017 Lakot, Politiikka 0

17.11.1917 oli lauantai. Yleislakko jatkui ja tiedonkulku oli hyvin satunnaista. Turun Sosialidemokraattisen järjestön johtavan komitean Tiedonantolehti oli edelleen ainoa kaupungissa julkaistu painate. Tiedot olivat nyt sekä suomeksi että ruotsiksi. Myös muualla Suomessa painotalot olivat hiljentyneet ja koko maassa ilmestyi tuona päivänä vain 12 lehteä tai tiedonantoa, Ahvenanmaa mukaan lukien.

Turun tiedotukset ovat nopeasti, jopa hätäisen oloisesti kirjoitettuja.  Pääkirjoituksen julistuksen ”Voitto Työwäelle!” on allekirjoittanut Työväen vallankumouksellinen keskusneuvosto.  ”Köyhälistön hätä on huutava. Ryöstösota on heittänyt maailman kansat nälkään ja kurjuuteen. Suunnaton hintain kohoaminen ja pulat kaikilla aloilla sekä työttömyys alituiseen uhkaavana – ne ovat ajaneet työwäen epätoiwon partaalle. Sen täytyi toimia.”

Turun tiedotuslehti oli hyvin samankaltainen kuin Helsingissä julkaistu Työväen vallankumouksellisen neuvoston Tiedonantolehti. Kummassakin kehotetaan olemaan uskomatta huhuja, joita tällaisena aikana liikkuu paljon. Erityisesti ei pidä uskoa porvarien mielellään levittämiä huhuja saksalaisten maihinnoususta. Helsinkiläisen tiedonannon mukaan juttuja liikkuu saksalaisista: ”milloin ne ovat nousseet maihin Kokkolasta, milloin Oulusta, milloin Ahvenanmaalta jne”.

Turussa kerrottiin myös, miten työväen valta-asema oli kehittynyt Turun lähiympäristössä, mutta myös kauempana Suomessa aina Viipuria ja Mikkeliä myöten. Uutiset olivat korostetun myönteisiä, sotapropagandan hengessä. Esimerkiksi Sortavalassa kerrottiin, että kaikki liikkeet olivat kiinni ja ”mieliala on reipas ja innostunut.” Suurlakko oli punakaartien järjestäytymisen aikaa, mutta lehdistä tämän voi lukea korkeintaan rivien välistä.

Tiedot suurlakon tapahtuma-ajalta ovat niukkoja, mutta niistäkin käy ilmi, että vaikka Turussa oli kyse paikallisesta elintarvikepulasta ja työväen liikkeen noususta, oli turkulaisten kokemus myös osa laajempaa kokonaisuutta; laajalle levinnyttä yleislakkoa, mutta myös Venäjän vallankumousta, maailmansotaa ja niiden monia seurauksia.

– S-a L.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *