Gustaf Rudolf Dammertin kuolema

Torstaina 22. marraskuuta 1917 neljä sanomalehteä, Turun Sanomat, Uusi Aura, Västra Finland ja Åbo Underrättelser, julkaisivat kaikki Gustaf Rudolf Dammertin (1884–1917) kuolinilmoituksen. Dammert oli väkivaltaisen lakkoviikon uhri, jonka menehtyminen herätti valtavasti huomiota. Kuollessaan kauppias Dammert oli vain 33-vuotias. Surmapäivän aamuna klo 11 aseellinen joukko oli saapunut Dammertin kotiin osoitteeseen Brahenkatu 5. Mukana oli sekä venäläisiä matruuseja että suomalaisia kiväärein varustautuneita miehiä, jotka ryhtivät perusteellisesti tarkastamaan Dammertin asuntoa. He etsivät aseita, ammuksia ja ruokaa parin tunnin ajan. Klo 15 joukko saapui uudelleen ja otti kauppiaan mukaansa. Uusi Aura kuvasi tarkasti, mitä sen jälkeen tapahtui. Dammertia ryhdyttiin kuljettamaan kohti poliisilaitosta, mutta Porthaninpuiston kohdalla joku sotilaista iski vangin maahan joko nyrkillä tai revolverilla. Lehden kuvaus kuolemanteosta on niin tarkka, että toimittaja on selvästi halunnut herättää voimakkaita tunteita lukijassa:

“Korvan juureen osunut kuula lävisti pään, tullen ulos päälaen vasemmalta puolen. Hra Dammert kaatui selälleen käytävälle ja nosti molemmat kätensä päänsä päälle. Silloin survaisi muuan venäläisistä matruuseista kiväärin pistimen hänen rintansa alapuolelle niin että se lävisti valtimon, haavoitti hiukan sydäntä ja tunkeutui ulos selästä. Kumpainenkin haava, sekä kuulan että pistimen, oli kuolettava.”

Lehtitietojen mukaan ruumista häpäistiin ja näytettiin ohikulkijoille. Dammert nostettiin paareilla kärryille, hänen paitansa avattiin, jotta veri näkyisi, ja ryhmä lähti hitaasti kuljettamaan vainajaa  Kerttulinkadun ja Vähä-Hämeenkadun kautta Lääninsairaalaan. Uuden Auran mukaan laukaus kajahti klo 15.15, ja 35 minuuttia myöhemmin uhri tuotiin sairaalaan.

Kuten kuolinilmoitus kertoo, Gustaf Rudolf Dammertin surusaatto oli tarkoitus järjestää 23. marraskuuta, ja se kulkisi Lääninsairaalasta Turun vanhalle hautausmaalle.

–Morfeus


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *