Aarne Orjatsalo Turussa

23. marraskuun 2017 Teatteri 0

Väkivaltaisuuksista toipuvassa ja tulevaisuuden epävarmuuteen totuttelevassa Turussa nähtiin 22. ja 23. marraskuuta 1917 tamperelaista teatteria. Aarne Orjatsalo (1883–1941) oli tuonut kaupunkiin Tampereen Työväen Teatterin, joka esitti perjantai-iltana 23. päivä Nikolai Gogolin näytelmän Reviisori. Edellisenä päivänä seurue oli esittänyt Shakespearen Hamletin, jonka nimiosassa esiintyi Orjatsalo itse. Turun Sanomien mukaan “Hra Orjatsalon Hamlet oli erittäin voimakkaasti väritetty; se ei ollut suinkaan se epäilysten runtelema prinssi, jona hän tavallisesti esitetään (…) vaan koko lailla toimintakykyiseltä vaikuttava”.

Orjatsalo oli lähes kaksimetrinen näyttelijä, jonka olemus herätti varmasti huomiota Turun kaduilla. Vuonna 1917 hänellä oli takanaan jo vankka ura näyttelijänä, niin Kansallisteatterissa kuin Tampereen Työväen Teatterissakin. Hän oli liittynyt Suomen Sosialidemokraattiseen Puolueeseen jo sen syntyvuonna, ja vain muutamia kuukausia Turun esiintymisten jälkeen Orjatsalo liittyi punaisten joukkoihin. Sisällissodan jälkeen Orjatsalo pakeni Pietariin ja liittyi Otto Wille Kuusisen kehotuksesta ns. Muurmannin legioonaan. Orjatsalon elämänvaiheet veivät hänet sittemmin myös Kanadaan ja Yhdysvaltoihin. Kerrotaan, että elämänsä loppuvaiheessa hän työskenteli salanimen Aleksei Volkoff suojissa muun muassa taksikuskina ja hovimestarina.

Vuoden 1917 tapahtumat kiertyvät yhteen Orjatsalon ja hänen sukunsa vaiheissa. Orjatsalon pojanpoika Jotaarkka Pennanen palasi marraskuun 1917 tapahtumiin ohjaamalla vuonna 1973 elokuvan Mommilan veriteot.

– H. S-i


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *