Auguste Rodin ja “vallankumousta lapsille”

Turun Sanomat julkaisi 25. marraskuuta 1917 sunnuntailiitteen, jonka etusivulla kerrottiin ranskalaisen kuvanveistäjän Auguste Rodinin kuolemasta. Rodin oli menehtynyt jo 17.päivä: “Sähkölennätin on taasen tuonut huomattavan kuolinsanoman.” Laajan esseen yhteydessä julkaistiin myös valokuva Rodinistä. Valokuvia julkaistiin lehdistössä yhä enemmän, mutta silti ne olivat harvinaisia. Rodinin molemmin puolin nähtiin hänen kädenjälkeään, kaksi veistosta. Muistokirjoitus on ylitsevuotavainen: lehden mukaan Rodin on ollut “henkinen aurinko, jolta monet ovat valonsa lainanneet”.

Sunnuntailukemisen lomassa oli muistutus vaikeista oloista Suomessa. Kirjoituksessa “Vallankumousta lapsille” pohditaan, millaista eläminen väkivallan keskellä on nuorimmille ollut. Kysymys oli ajankohtainen, sillä vuonna 1917 kolmasosa kansasta oli alle 14-vuotiaita. Nuoria oli kaikkialla, ja he saivat todistaa aikakauden mullistuksia ja kärjistyviä yhteiskunnallisia olosuhteita: “Kunpa teistä tulisi maallemme uuden ajan kansa, joka syvästi inhoo väkivallantöitä.”

Sunnuntailiitteessä oli toki kepeämpiäkin teemoja, ja lehdessä käsiteltiin muun muassa luonnonilmiöitä ja kerrottiin tarinoita. Liitteen lopussa tarjottiin myös muutama shakkitehtävä harrastajien iloksi.

–H. S-i

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *