“Ensimmäinen eduskuntamme asettama hallitus”

28. marraskuun 2017 Politiikka 0

Uusi Aura julkaisi 28. marraskuuta 1917 tiedon, että “ensimmäinen eduskuntamme asettama hallitus” oli vannonut valansa. Edellisenä päivänä oli aloittanut Pehr Evind Svinhufvudin senaatti, josta tuli lopulta itsenäisen Suomen ensimmäinen hallitus. Ns. itsenäisyyssenaattiin kuuluivat P. E. Svinhufvudin lisäksi Juhani Arajärvi, Arthur Castrén, Jalmar Castrén, Alexander Frey, Kyösti Kallio, O. W. Louhivuori, Eero Pehkonen, Heikki Renvall, E. N. Setälä ja Onni Talas. Svinhufvud perusteli senaattinsa tehtävää toteamalla:

“”Tärkein tehtävä, joka odottaa ensimmäistä Suomen eduskunnan asettamaa senaattia, on Suomen valtiollisen itsenäisyyden turvaaminen. Venäjän hallitus on menettänyt oikeuden pitää Suomea liitettynä Venäjän valtakuntaan. Sillä Venäjän keisarihallitus on loukannut Venäjän hallitsijain takaamaa Suomen oikeutta ja pyrkinyt tuhoamaan Suomen oikeusjärjestystä; vallankumouksen jälkeinen hallitus Venäjällä on taas osoittautunut kykenemättömäksi ylläpitämään sellaista pysyväistä valtiovaltaa, joka on kaiken yhteiskuntaelämän ehtona. Suomen kansa on sen tähden sekä oikeutettu että velvollinen ottamaan kohtalonsa omiin käsiinsä.”

– H. S-i


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *