“Tuomiokirkon häpäisy Turussa”

30. marraskuun 2017 Uskonto, Väkivalta 0

“Kirkollis-yhteiskunnallinen viikkolehti” Herättäjä palasi 30. marraskuuta 1917 väkivaltaisen lakkoviikon tapahtumiin. Jo aiemmin oli kerrottu siitä, miten venäläiset sotilaat ja punakaartilaiset olivat tunkeutuneet Turun tuomiokirkkoon. Nyt lehti kertoi asiasta lisää. Sotilaat olivat tulleet nimenomaan etsimään aseita ja avanneet myös hautoja yrittäessään jäljittää etsimäänsä. Ponnistelut olivat turhia, sillä aseita ei lehden mukaan kirkossa säilytetty.

Poistuessaan sotilaat olivat Herättäjän mukaan jättäneet papistolle venäjänkielisen uhkauskirjeen, jossa kehotettiin suhtautumaan “levollisesti”, muutoin heidät tultaisiin “poistamaan maan pinnalta”. Nyt Turun kirkkovaltuusto oli kokoontunut ja kirjannut pöytäkirjaansa vastalauseen, joka toimitettiin myös Helsinkiin hallituksen tietoon.

–H. S-i


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *