Verisen veneen arvoitus

01. joulukuun 2017 Ruoka, Väkivalta 0

Marraskuun lopussa hämmennystä herätti Airistolta, Maanpään niemen kohdalta, löytynyt vene, joka oli veren tahraama. Ketään ei näkynyt paikalla, mutta verinen vene oli todisteena jostakin hirmuteosta. Pitkään uumoiltiin, että kyse oli henkirikoksesta, ryöstömurhasta, jonka uhriksi tuntematon veneilijä oli joutunut. Lauantaina 1. joulukuuta 1917 Turun Sanomat raotti epätietoisuuden verhoa ja kertoi, että kyse oli sittenkin lammasvarkaudesta. Eläimet oli surmattu ja kuljetettu vaivihkaa Maanpään niemelle. Koska elintarvikepula oli huutava, joku tuntematon oli salaa hankkinut itselleen syötävää.

Uusi Aura kertoi samana päivänä, että Turun leipävarat olivat nyt lopussa. Tilanne olisi ollut kehno ilman yleislakkoa ja vallankumousyritystäkin, mutta politiikka oli vain pahentanut tilannetta. Lehden mukaan sosialistit olivat “vallankumouksen” aikana ottaneet elintarvikeasiat hoitoonsa ja oli menty ojasta allikkoon. Leivän sijasta nyt oli tarjolla vain sosialistisen elintarvikepolitiikan “hedelmiä”.

Ruokapula ei siis ottanut helpottaakseen vaan oli päinvastoin menossa huonompaan suuntaan.

Lauantain lehdessä huomio kiinnittyy myös pikku-uutisiin, joita säännöllisesti julkaistiin. Nyt olivat kadoksissa sekä muhvi että kaulapuuhka. Erityisen silmiinpistävä on Turun Sanomien ilmoitus, jonka kohteena on “se tunnettu ja epäilty nainen, joka otti muhvin Seurakuntatalolta”. Salaperäistä naista kehotettiin tuomaan muhvi “heti samaan paikkaan”.

–H. S-i

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *