Valoa pimeyteen – lisää katuvaloja Turkuun

14. joulukuun 2017 Arki 0

Itsenäistymisen jälkeen Suomen kaupungit muuttuivat valoisammiksi! Lehdissä oli kerrottu, miten Hangossa ja Helsingissäkin valaistusta pyrittiin lisämään. Turun Sanomat kirjoitti 14. joulukuuta 1917 sitä, miten myös Turussa tavoitteena on saada kadut pimeään aikaan “nykyistä valoisemmiksi”.

Turun Sanomien mukaan on tarkoitus “sytyttää aikaisemmin palaneiden lisäksi 70 lyhtyä”. Valoa pyrittiin siis lisäämään pystyttämällä uusia lyhtyjä, mutta oli myös muita keinoja. Ensimmäisen maailmansodan aikana lyhtyjen yläosiin oli tehty valovoimaa himmentävät “sotamaalaukset”. Nyt nämä “sotamaalaukset” oli tarkoitus poistaa kaikista Turun katulyhdyistä. Uutinen kertoo, että sotavuosien aikana oli eletty pimeämmässä kaupunkitilassa. Tämä oli osaltaan luonut syksyllä ja talvella ankeaa tunnelmaa, ja varmaankin näin oli erityisesti marras-joulukuussa 1917, jolloin lämpötila oli nollan yläpuolella eikä luntakaan ollut valoisuutta tuomassa.

Turun Sanomat totesi, että “piakkoin katumme ovat iltaisin valoisat, kuten vanhaan hyvään aikaan”. Itsenäistyminen merkitsi paluuta valon aikaa.

– H. S-i


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *