Suuria odotuksia vuodelle 1918

01. tammikuun 2018 Arki, Lehdistö 0

Uusi vuosi oli koittanut sekavan, epävarman mutta myös Suomen itsenäisyysjulistukseen päättyneen vuoden 1917 jälkeen. Turun lehdissä julkaistiin sekä uudenvuoden näkymiä ja toivotuksia että julkisia ja kaupallisia tiedotteita vuodelle 1918.

Uusi Aura kirjoitti, ettei lehden toimituksessa ole koskaan odotettu tulevalta vuodelta yhtä suuria kuin nyt. Tämä liittyi tietysti ensi sijassa Suomen itsenäisyyteen, mutta lehden kirjoittelussa oli viitteitä myös laajempien, kansainvälisten ”suurten ja kauaskantoisten tapahtumien” vaikutuksista Suomeen. Lehti kannustikin lukijoitaan mitä ”vilkkaimpaan ja läheisempään” kanssakäymiseen ”kansamme valtaosan” kanssa, kuitenkin sanoutuen jyrkästi irti kaikesta ”ammatti- ja luokkahengestä”, joka on haitallista yleissivistäville harrastuksille ja joka ”vieroo muuta henkistä elämää”.

Sosialisti lähestyi uutta vuotta kaikkein näyttävimmin ja suoraviivaisimmin. Lehti julkaisi peräti 12-sivuisen liitteen, jossa ”seuraavat” [so. lehteen listatut] ”sosialistit” toivottavat ”tuttavilleen ja työläistovereilleen” ”tarmoa luokkataistelussa ja menestystä vuodelle 1918”.

Ideologisten vastakkainasettelujen keskellä ja niiden toimijoina turkulaiset sanomalehdet markkinoivat itseään todella aggressiivisesti. Lukijoita kehotettiin suosimaan lehdessä mainostavia yrityksiä sekä vaatimaan suosikkikahvilaa tilaamaan lehden asiakkaittensa luettavaksi. Lehdet muistuttivat uuden vuoden alla ihmisiä uudistamaan tilauksensa, tai mikäli tilausta ei vielä ollut, asia tuli hoitaa kuntoon viipymättä. Turun Sanomien mainos suorastaan haastoi tilauksen tekemiseen: ”Täydestä miehestä ei käy se, joka ei tilaa itselleen omaa sanomalehteä!”

– Selaginella


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *