“Muukalaisjärjestys kaupunkien katukilvissä”

11. tammikuun 2018 Arki 0

Itsenäistyminen oli prosessi, ei tapahtuma. Kuukausi itsenäisyysjulistuksen hyväksymisen jälkeen senaatti otti käsittelyyn kysymyksen katukilvistä, jonka oli tarkoitus osaltaan ilmentää itsenäiseksi tulemista. Turun Sanomat uutisoi asian 11. tammikuuta 1918 otsikolla “Muukalaisjärjestys kaupunkien katukilvissä”.

Tammikuussa 1903 oli määrätty, että “katujen ja torien nimet oli niitä varten asetettaviin kilpiin kaikissa kupungeissa merkittävä ensin venäjän ja sen jälkeen suomen- ja ruotsinkielellä”. Aikaa määräyksen toteuttamiseen oli annettu vuosi. Kielien järjestys katujen ja torien opasteissa oli sekä symbolinen että poliittinen.

Nyt senaatti oli kumonnut vuoden 1903 määräyksen ja ilmoittanut sen maaherroille tiedoksi ja eteenpäin jaettavaksi. Kaupungit saivat oman järjestyssääntönsä mukaan määrätä, millä kielellä nimet katukilpiin tulisivat.

– H. S-i

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *