Kevään sää

12. tammikuun 2018 Sää 0

Säätiedotteet olivat sanomalehdistössä arkipäivää, ja meteorologisia karttojakin oli nähty suomalaisissa lehdissä jo 1880-luvulta lähtien. Kovin pitkälle meneviä ennusteita ei kuitenkaan tohdittu esittää.

Useimmiten säätiedot kertoivat edellisen päivän olosuhteista. Åbo Underrättelser kertoi 12. tammikuuta 1918, millaista oli “gårdagens väderlek”. Ilman suhteellinen kosteus oli ollut 95 %. Lämpötila oli ollut alhaisimmillaan -13 astetta, korkeimmillaan -3 astetta. Lunta oli maassa 27 cm, ja aurinko oli pysytellyt pilvien takana.

Samassa lehdessä oli kuitenkin paikallisen sääprofeetan, nimimerkin Åbo Spåman, visio talven ja kevään 1918 säästä. Tulevaisuus, ja kevään mukanaan tuoma sisällissodan tragdia, oli turkulaisille vielä hämärän peitossa, mutta säästä esitettiin kesäkuulle asti ulottuva arvio! Lähipäivien aikana olisi tuulista ja epävakaista, kunnes 20.–26. tammikuuta saavutettaisiin miellyttävä talvisää. Talvisää jatkuisi kauniina mutta kylmänä maaliskuun alkuun, jolloin olisi taas epävakaista. Vihdoin 12.–26. maaliskuuta voitiin odottaa kaunista kevättalvea! Maalis-huhtikuun taitteessa olisi “skäligen vackert, dock icke alldeles deciderat”.  Huhtikuussa mentiin taas huonompaan suuntaan, kunnes toukokuun 10.–16. suunta oli kohti parempaa. Alkukesään Åbo Spåman lupaili tuulista ja sateista, “kanske dock icke så värst”.

– H. S-i

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *