Topeliuksen syntymästä 100 vuotta

14. tammikuun 2018 Historia 0

Tammikuun 14. päivänä 1918 tuli kuluneeksi sata vuotta merkittävän suomalaisen vaikuttajan Zacharias Topeliuksen (1818–1898) syntymästä. Runoilija, kirjailija, toimittaja ja historioitsija Topelius oli henkilönä varmaankin vielä monen aikalaisen muistissa, sillä hänen kuolemastaan oli kulunut vasta 20 vuotta.

Turussa juhlaa vietettiin monin tavoin. Varsinais-Suomalainen osakunta järjesti Palokunnantalolla Topelius-juhlan illalla klo 20. Turun Soitannollisen Seuran orkesteri aloitti esittämällä Sibeliuksen Finlandian. Juhlapuheen pitäisi senaattori E. N. Setälä. Juhlapuhe piti varmaankin sisällään Topeliuksen sanoja ja ajatuksia, viestiksi vuoden 1918 turkulaisille. Topeliuksen runoutta oli ohjelmassa sekä Ilmari Räsäsen lausumana että Annikki Uimosen laulamana.

Samaan aikaan Palokunnan talon juhlan kanssa järjestettiin teatterissa juhlanäytäntö. Sielläkin juhlaa ylevöitti Sibeliuksen Finlandia, jonka jälkeen kuultaisiin Kaarlo Jäntereen puhe. Suomen ratsuväen marssi johdatti ajatukset siihen tapaan, jolla Topelius rakensi Ruotsin ja Suomen kohtalonyhteyttä Välskärin kertomuksissa ja ammensi 30-vuotisen sodan tapahtumista. Illan kruununa oli Topeliuksen näytelmä Regina von Emmeritz.

– H. S-i

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *