Raunistulan hopearahat ja muita aiheita

17. tammikuun 2018 Rikollisuus 0

Poliittiset jännitteet olivat arkipäivää, mutta päivittäin kerrottiin myös rikoksista, varsinkin ryöstöistä. Uusi Aura kertoi 17. tammikuuta 1918 Raunistulassa tapahtuneesta varkaudesta. Eräällä kauppiaalla oli ollut kätkössä “605 hopearahaa ja 16 markan arvosta kuparirahaa sekä kultasormus”. Kauppias oli piilottanut aarteensa “amerikkalaiseen kirstuun”. Varkaat olivat päässeet raunistulalaiseen astuntoon “väärillä avaimilla” sillä välin, kun asukkaat olivat poissa, ja tyhjentäneet kirstun viimeistä kolikkoa myöten. Ensimmäisenä asiasta uutisoi nähtävästi turkulainen Sosialisti-lehti, joka on mainittu uutisen lopussa.

Levottomina aikoina suomalaiset herättivät huomiota myös ulkomailla. Uusi Aura kertoi norjalaisen Tidens Tegn -lehden uutinen siitä, miten “muutamat suomalaiset” olivat joutuneet epäilysten kohteiksi. Johannes Sandvik -nimisen henkilön hoteista oli Varanginvuonon rannalta Pohjois-Norjan Kirkkoniemeltä (Kirkenes) löytynyt suuri määrä räjähteitä. Sandvik oli sotilas, kuten myös hänen nuori apulaisensa, sähköttäjä Allan Emil Sandström. Pikku-uutisen takana oli laajempi tarinavyyhti, jonka osa lukijoista epäilemättä tunnisti. Johannes Sandvik (1879–1920) ja Allan Sandström (1895–1950) olivat molemmat suomalaisia jääkäreitä. Sandvik oli uutisen mukaan palvellut Saksan ns. “suomalaisessa rykmentissä”. Hän kuului siis Jääkäripataljoona 27:n vahvuuteen, kuten myös Sandström. Molemmat miehet otettiin kiinni ja tuomittiin vankeuteen. Sandvik pääsi vapaaksi vuodenvaihteessa 1919–1920, ja hän liittyi kotiinpaluunsa jälkeen Pietarsaaren suojeluskunnan ikämiesosastoon. Sandström vapautui maaliskuussa 1920 ja palasi kotikonnuilleen Kokkolaan, jossa hän työskenteli suojeluskunnan paikallispäällikkönä ja sittemmin opettajana.

Uuden Auran pikku-uutisissa huomio kiinnittyy vielä siviiliavioliittoihin. Avioliittolakia oli muutettu vuonna 1917 siten, että siviilivihkiminen tuli vihdoinkin mahdolliseksi. Helsingin maistraattiin oli jo ilmoittautunut kymmenen paria. Ensimmäisen vihkimisen oli määrä tapahtua 18. tammikuuta 1918.

– H. S-i

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *