“Työväestön nousu sortovaltaa vastaan”

28. tammikuun 2018 Sota 0

Maanantaina 28. tammikuuta 1918 ilmestyivät Turussa vain Izvestija ja Sosialisti. Etusivullaan Sosialisti tiivisti edellisen päivän tapahtumat: “Työväestön nousu sortovaltaa vastaan. Senaatti kukistettu.” Samassa lehti kertoi, että myös Turussa oli ryhdytty vallankumoustoimintaan:

“Kun eilen saapui tieto, että työväen vallankumouksellinen toiminta oli alkanut Helsingissä, kokoontuivat Turussa sos.-dem. piiritoimikunta, Kunnallistoimikunta, Vallankumouskomitea, sekä kaartin piiri- ja paikallisesikunnat yhdessä järjestämään vallankumoustoimintaa Turussa. Kokous asetti vallankumoustoimintoa johtamaan koko piiriä varten 13-henkisen neuvoston, nimellä Turun l. etel. vaalip. sos.-dem. vallankumouksellinen piirineuvosto, sekä yksinomaan Turun kaupunkia varten 12-henkisen neuvoston, nimellä Turun sos.-dem. vallankumouksellinen komitea. Neuvostot ovat erilaatuisia asioita varten jakautuneet jaostoihin.”

Lehti kertoi edelleen, että rautatieaema ja puhelinlaitos oli otettu hallintaan, mutta rautatieliikenne, postinkulku ja liike-elämä saivat toistaiseksi jatkua entisellään.

Samalla Sosialisti kommentoi tiedotuksen tilannetta: “Porvarilehtien kirjapainot ovat vallatut ja työt niistä keskeytetyt.”

– H. S-i


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *