“Revolution – det är stolt ett ord”

29. tammikuun 2018 Politiikka 0

Suomenkielinen Sosialisti ja ruotsinkielinen Arbetet keskittyivät tiistaina 29. tammikuuta 1918 kertomaan vallankumouksen alkamisesta. Sosialisti kertoi turkulaisille lukijoilleen, että lääninhallitus oli vallattu. Turun vallankumouksellinen piirineuvosto oli myös nimittänyt komisarioita valvomaan toimintaa lääninhallituksessa, postissa, rautateillä ja Suomen Pankissa. Myös elintarvikeasia oli ajankohtainen: varsinkin perunapulaan piti löytää ratkaisu, ja lehti kertoikin, miten Loimaalta saatiin 150 hehtolitraa perunoita Turkuun.

Arbetet raportoi niin ikään paikallisista olosuhteista. Koska Arbetet ei ollut ilmestynyt edellisenä päivänä, se kertasi myös sunnuntain tapahtumat otsikolla “Revolutionmanifäst till Finlands folk”. Työväenluokan suuri vallankumous oli alkanut. Vallankumouksen huumaa lehti kuvasi monin tavoin, ja sanat “revolution” ja “revolutionär” toistuvat etusivulla useaan kertaan. Lehti julkaisu myös vallankumousrunon, jonka oli kirjoittanut ruotsalainen sosialisti, toimittaja ja kirjailia Ture Nerman (1886–1969): “Revolution – det är stolt ett ord.”

– H. S-i


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *