“Turusta ei tiedetä mitään”

30. tammikuun 2018 Lehdistö 0

Sunnuntain jälkeen tiedonkulku oli Suomessa katkonaista. Vaasalainen Vapaa Sana kirjoitti keskiviikkona 30. tammikuuta 1918, että “Etelä-Suomesta ei ole tänne saatu varmoja tietoja sunnuntain jälkeen”. Lehden mukaan Helsingin sanotaan olevan punakaartilaisten vallassa, samoin Tampereen. Lehti jatkaa: “Turusta ei tiedetä mitään. Huhut, joita liikkuu, ovat aivan epävarmoja.”

Joitakin tietoja Turusta kuitenkin levisi muualle maahan. Turussa julkaistun venäjänkielisen Izvestija-lehden uutinen sai useita uudelleenjulkaisuja. Siihen viittasivat ainakin kuopiolainen Savotar, jyväskyläläinen Keskisuomalainen ja kemiläinen Pohjolan Sanomat. Savotar julkaisi uutisen otsikolla “Turun punakaarti pyytää venäläisiltä tykkejä”. Uutinen on erityisen kiinnostava, koska se viittaa turkulaiseen aseteollisuuteen. Amiraalistonkadulla sijainnut Ahlbergin konepaja ja valimo valmisti ensimmäisen maailmansodan aikana tykkejä. Uutisen mukaan Venäjän valtion tiliin olisi valimossa valmistettu kolmekymmetä 35 mm:n tykkiä, jotka Venäjän hallitus oli kuitenkin kieltäytynyt vastaanottamasta. Nyt oli tarkoitus tutkia, “onko mainitussa tehtaassa tykkejä, jolloin ne kaiketi luovutetaan punakaartille”.

– H. S-i


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *