Vehnäjauhokätkö ja laatikollinen ”herrojen iloliemiä”

05. helmikuun 2018 Ruoka 0

Poikkeuksellisena aikana jotkin rikokset tuntuivat herättävän enemmän huomioita. Koska elintarviketilanne oli huono, myös elintarvikkeisiin liittyviä rikoksia tehtiin enemmän. Erityisesti sokeri tuntui olevan arvotavaraa, kaupungilla liikkui muun muassa väärennettyjä sahanpurusta tehtyjä sokeritoppia. Tavallisista petkutuksista ja asuntomurroista uutisoitiin toki myös, ja niitäkin Turun ”etsivä miliisi” sai selvitettäväkseen. Sosialistissa paheksuttiin erityisesti Turun hovioikeudesta löytynyttä ruokakätköä ja laatikollista ”herrojen ilolientä”.

Turun hovioikeus 1908.

Sosialisti-lehti kirjoitti 5. helmikuuta 1918:

“Turun hovioikeudesta takavarikoitu wäkijuomia ja salattuja elintarpeita! Eilen toimitettiin Turun punaisen kaartin määräyksestä tarkastus Turun hovioikeudessa. Ja niin hämmästyttävältä kuin se kuullostaakin, löydettiin sieltä suuri laatikollinen konjakkia sekä puhdasta wiinaspriitä! Sitäpaitsi löydettiin wehnäjauhokätkö ja 6 kiloa sokeria. Herrain “iloliemet” sekä samoin wehnäjauhot ja sokeri takavarikoitiin. Tällaiset löydöt owat omiansa mitä räikeimmin osoittamaan porvarillisista wirastoissa wallinnutta mädännäisyyttä.”

Sama lehti uutisoi:

“Petkuttajia liikkeellä. Turun lähiseudulla, m.m. Aurassa, on liikuskellut eräs henkilö, joka on ottanut wastaan walokuvan suurennoksia, perien niistä etukäteen maksun. Suurennuksia ei ole kuitenkaan saapunut. Mies on ilmoittanut nimekseen Wäinö Palmroos ja asuvansa Tervahovinkatu 6, Turussa. Täältä ei semmoista miestä kuitenkaan ole löytynyt.”

Sahaamaton sokeritoppa. Kuva: Hinnerjoen museot.

Sosialisti jatkoi kertomalla onnettomasta sokerikaupasta:

“Petetty sokerin ostaja. Eräs kirvesmies oli ostanut kolme toppaa sokeria ja maksanut niistä yht. 250 mk. Avatessaan kotona topat huomasikin hän ne purusta tehdyiksi. Myyjät kuuluvat samaan koplaan, joka aikaisemmin on myyskinnellyt kaupungilla useissa paikoin samanlaista “sokeria”. Etsivä miliisi on pidättänyt eräitä petkutukseen epäiltyjä henkilöitä.”

– T–io

 

 


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *