Vilppulan rintama

15. helmikuun 2018 Sota 0

Sisällissodan aikana uutisointi sisälsi puolin ja toisin liioittelua, erilaisten huhujen julkaisemista faktoina sekä suoranaista propagandaa. Sosialisti raportoi uutisia sotatapahtumista punaisesta, Suomen kansanvaltuuskunnan näkökulmasta. 15. helmikuuta Sosialisti välitti tietoja muun muassa Vilppulan rintamalta. Taistelut olivat alkaneet Vilppulan seudulla tammikuun lopussa. Vilppulan kautta kulki rautatielinja pohjoiseen, ja alue oli strategisesti merkittävä sekä valkoisille että punaisille joukoille. Sosialisti oli uutisoinut Vilppulan tapahtumista aiemmissa numeroissaan, joten paikkakunnan nimi oli lukijoille jo tuttu. Rintaman tilannekatsauksen lisäksi 15. päivän lehdessä viitattiin Vilppulaan myös provosoivassa jutussa, jossa kerrottiin vastapuolen ”äärimmäisyyteen asti menevästä sorrosta”. Tästä yhtenä esimerkkinä oli Vilppula. Sosialisti kirjoitti: ”Me kaikki tunnemme Vilppulan kamalat tapahtumat. Kuinka kävikään kun lahtarikaarti ilmestyi tähän rauhalliseen kylään?” Lehden mukaan Vilppulassa olisi ”mitä raaimmalla ja julmimmalla tavalla” kidutettu ja surmattu aseettomia miehiä. Vilppulan seudun tapahtumia koskevan tutkimustiedon perusteella tällaiselle tapaukselle ei löydy vahvistusta. Näyttää siltä, että kyseessä oli huhu tai tahallinen väärien tietojen levittäminen.

Näiden rajujen syytösten rinnalla Sosialisti julkaisi samalla sivulla toisen jutun, jonka kirjoittaja pohti kansalaissotaa kansakunnan osaksi koituneena erityisen julmana kohtalona. Kirjoittajan mukaan ”epäilemättä vastustajain riveissä on paljon semmoisia yksilöitä, jotka, kuten mekin, ihan sydämen pakahduksella surkuttelevat kansaa, jonka kansalaissodan avulla täytyy ratkaista kohtalonkysymyksensä.” Kirjoitus jatkui: ”Ihmishenki on niin kallis, ja työn aikaansaannokset ovat niin vaikeasti saavutetut, ettei meillä ole oikeutta vallan pienten syiden takia niitä tuhlata.”

Kuin tämän pohdinnan vahvistuksena saman päivän lehdessä ilmestyi Helge Valkamon kuolinilmoitus. Ilmoituksen mukaan Helge kaatui kansalaissodan uhrina 5. helmikuuta. Hän oli turkulainen lyseolainen ja kuului suojeluskuntaan. Hän oli kuollessaan 16-vuotias.

– Grundström

 

Lähteet: Tuomas Hoppu, Vilppulan rintama. Sisällissotamuseon verkkosivusto. Luettu 12.2.2018

http://www.sisallissota.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=47&Itemid=112&lang=en. Tuomas Hoppua on myös konsultoitu kirjoitusta laadittaessa.

Helge Valkamon kuolintiedot löytyvät Suomen sotasurmat 1914-1922 projektin nimiluettelosta.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *