Kansan oikeus

20. helmikuun 2018 Väkivalta 0

Sosialisti julkaisi uhmaa ja voitonvarmuutta tihkuvan elegian ”Kansan oikeus”, jossa kirjoittaja julisti rikkaiden vallan tulleen loppuunsa. Runossa viitataan kuitenkin väkivaltaisen vallankumouksen ristiriitaisuuteen: punakaartin pistimet piirtävät uuden, kansan oikeuksia ajavan lain, mutta samalla toivotaan, että uusi laki olisi köyhien suoja pistinten, pakkovallan, sijaan. ”Pistinten valta” olisi vain välivaihe parempaa luotaessa.

Runon kirjoittaja on selvästi tietoinen niistä todellisista tapahtumista, jotka vallankumous ja sota ovat tuoneet ja jotka olivat alkaneet jo ennen varsinaisten sotatoimien alkua. Lehti uutisoi ”rohkeista” ryöstöistä, joissa venäläiset sotilaat olivat ryöstäneet hajuvesipuodin naismyyjää pahoinpidellen. Pistinten valta jatkui Turussa ainakin toistaiseksi.

– Selaginella


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *