Räätälit ylitöihin

16. maaliskuun 2018 Työelämä 0

Lauantaina 16. maaliskuuta 1918 Sosialistissa julkaistiin punakaartin yleisesikunnan määräys, jossa tartuttiin joukkojen vaatetukseen – punakaartilaiset joutuivat usein rintamallekin omissa vaatteissaan, mikä aiheutti toisinaan tyytymättömyyttä.

Määräys oli kohdistettu suoraan räätäleille: ”kaikki Helsingin, Turun, Tampereen ja Viipurin räätälit ovat heti mobilisoitavat valmistamaan punakaartilaisille vaatteita”. Määräys oli ehdoton: kaikkien siviilivaatteiden valmistaminen oli kokonaan keskeytettävä kolmen viikon ajaksi, ja räätäleiden oli keskityttävä vain punakaartilaisten varustamiseen rintamaa varten. Samalla kaikki näiden suurten kaupunkien räätälit vapautettiin rintamapalveluksesta. Tilanne oli jopa niin vakava, että se edellytti lipsumista kahdeksan tunnin työpäivästä, joka oli ollut yksi työväenliikkeen tärkeistä tavoitteista: ”[K]aikissa paikoissa, joissa Punaisen Kaartin töitä suoritetaan, on tehtävä toistaiseksi 2 ylityötuntia vuorokaudessa, joten työpäivän pituus tulee vähintään 10-tuntiseksi.”

– S-a L. & K-o L.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *